mazt Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 (edytowane) Witam wszystkich! Zastanawiam się poważnie nad zmianą 3,5 letniego wentylatora na moim radiatorze od procesora Intel Pentium D. Tylko nie mam zielonego pojęcia czy jest możliwa zmiana samego wentylatora na jakiś inny (czyt. zdecydowanie lepszy od tego intelowskiego) czy po prostu muszę wymieniać cały radiator wraz z wentylatorem. Czy jest ktoś kto może mnie oświecić w tym temacie. Jeśli można zmienić ten wentylator na jakiś lepszy to proszę o porady... Zdjęcie mego radiatora z wentylatorem poniżej: Edytowane 26 Września 2009 przez mazt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garrowq Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 czy po prostu muszę wymieniać cały radiator wraz z wentylatorem. Tak, musisz wymienić cały radiator wraz z wentylatorem. Podaj jaką masz płytę główną. Wydaje mi się że masz socket 775 dlatego musisz szukać sprzętu właśnie pod ten socket. A chłodziw jest cała masa. Przy wyborze kieruj się tym, żeby osbługiwał taki sam socket jak Ty masz i wymiarami. Możliwe, że nie masz wystarczająco miejsca na jakiś duży radiator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazt Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Przepraszam, że piszę dopiero teraz, ale nie przyszedł do mnie mail informujący o odpowiedzi. To prawda socket mam 775, a płyta to Gigabyte GA-8N775. Mógłbyś doradzić coś niedrogiego, a zarazem dobrego? Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 karakorum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Zmienic zawsze mozna, napisz jaki masz na to budjet bo przedzial cenowy jest dosyc spory... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazt Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Tak w ogóle to chciałbym jeszcze nadmienić, że zastanawiam się nad zmianą dlatego, że mój wentylator zaczął głośno pracować szczególnie w sytuacjach kiedy jest większe zużycie procesora, obroty podskakuje i wyje mi tak, że działa mi to na nerwy. Nie wiem czy nie będzie tak jak zmienie na nowy? Budżet mam w granicach 100 zł. Jednak nie ukrywam, że jeśli byłoby to możliwe to kupiłbym coś tańszego. Ponieważ komputera używam tylko do internetu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 (edytowane) Tak w ogóle to chciałbym jeszcze nadmienić, że zastanawiam się nad zmianą dlatego, że mój wentylator zaczął głośno pracować szczególnie w sytuacjach kiedy jest większe zużycie procesora, obroty podskakuje i wyje mi tak, że działa mi to na nerwy. Nie wiem czy nie będzie tak jak zmienie na nowy? Budżet mam w granicach 100 zł. Jednak nie ukrywam, że jeśli byłoby to możliwe to kupiłbym coś tańszego. Ponieważ komputera używam tylko do internetu. Pozdrawiam Za ta kwote to masz juz naprawde spory wybor :) Mozna nawet kupic cos uzywanego to bedzie jeszcze taniej... Tu masz pare ciekawych ofert (reszte posprawdzaj sam) 1 2 3 Rozwiazanie dosc dobre bo w przyszlosci bedzie mozna zostawic jak zmienisz sprzet, o ile zapinki na to pozwoli... Cena sa rozne wiec poprzegladaj oferty, dodatkowo mozesz kupic jeszcze dobra paste np zalman stg1 (rowniez starczy na pare razy) i jeszcze zostanie pewnie pare groszy na czteropak :lol2: Natomiast jesli naprawde chcesz zaoszczedzic i nie przeszkadzal ci dotychczasowy wentylator oraz w przyszlosci nie bedziesz zmienial sprzetu to zawsze mozna kupic taki sam boxowy ktory bedzie o wiele tanszy ok 10-25zl (stary halasowal bo pewnie sie zatarl, a jesli glosno chodzi zawsze mozna uzyc programu do kontroli obrotow wiatraka) Edit: Ewentualnie jesli nie chcesz wydawac pieniedzy to mozna wyczyscic caly radiator i przesmarowac lepsza pasta np zalmanem i tak jak pisalem uzyc programu do kontroli obrotow wiatraka (ale to juz zalezy jakie masz temperatury na procesorze) Edytowane 29 Września 2009 przez adas123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazt Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 (edytowane) Temperatury na procesorze nie przekraczają 50 stopni. Jedank wiadomo, że po formacie z dnia na dzień komputer zapełnia się syfem(przeglądarka szczególnie,inne programy) i zużycie procesora się zwiększa. Cały czas myślę co tu zrobić, czy kupić czy po prostu dokupić identyczny wiatraczek do radiatora, bo wiem, że wcześniej był na allegro. Najbardziej podoba mi się oferta numer 2 jeśli chodzi o chłodzenie ze względu na to, że mam niewielką obudowę. Jaki polecisz dobry program do regulacji obrotów wentylatora ? Pokombinuje jeszcze tak... Edytowane 30 Września 2009 przez mazt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Temperatury na procesorze nie przekraczają 50 stopni. Jedank wiadomo, że po formacie z dnia na dzień komputer zapełnia się syfem(przeglądarka szczególnie,inne programy) i zużycie procesora się zwiększa. Cały czas myślę co tu zrobić, czy kupić czy po prostu dokupić identyczny wiatraczek do radiatora, bo wiem, że wcześniej był na allegro. Najbardziej podoba mi się oferta numer 2 jeśli chodzi o chłodzenie ze względu na to, że mam niewielką obudowę. Jaki polecisz dobry program do regulacji obrotów wentylatora ? Pokombinuje jeszcze tak... Temperatura taka sobie tylko nie napisales czy w idlu czy w stresie... Wedlug mnie lepsza bedzie 1 po dokupieniu wentylatorka puszczonego na minimalnych obrotach...choc 2 tez niczego sobie (ma wentylator i regulator obrotow wiec tez bedzie cicho) decyzja co zrobisz nalezy tylko do Ciebie... A program do regulacji obrotow to np speedfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazt Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Np teraz odpalony Everest, foldery w explorerze, opera w dwóch kartach, winamp oraz gg i temperatura wacha się w granicach 41-44 stopni. Tak normalnie to mam w granicach 40 stopni. Jak używam komputera dłużej i mam więcej odpalonych kart w operze to temperatura wzrasta powyżej 45 stopni jednak nie przypominam sobie, aby była większa niż 50 stopni. Co o tym myślisz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Np teraz odpalony Everest, foldery w explorerze, opera w dwóch kartach, winamp oraz gg i temperatura wacha się w granicach 41-44 stopni. Tak normalnie to mam w granicach 40 stopni. Jak używam komputera dłużej i mam więcej odpalonych kart w operze to temperatura wzrasta powyżej 45 stopni jednak nie przypominam sobie, aby była większa niż 50 stopni. Co o tym myślisz ? Tak sie nie mierzy temperatury w stresie ;) Odpal Super PI i wybierz opcje np 16M wtedy bedzie maksymalne obciazenie procesora i bedziesz widzial jaka masz temperature w stresie.. Ja swojegoc czasu na podkreconym bartonie mialem 70 stopni w idlu, grzal sie skubany :D teraz na x2 5600 na stockowych ustawieniach mam 25-30 idl i max 40 w stresie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfascik Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 super pi to nie stres. Stres to orthos lub prime A co do wyboru coolera to jeśli zmieści to thermalright najlepszy, myślę że jeśli nie podkręcasz to bez wentylatora się obejdzie :] + jakaś pasta np. stg1 [ sam mam i nie narzekam, choć niektórym wysycha] ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 (edytowane) super pi to nie stres. Stres to orthos lub prime Oczywiscie masz racje, my mistake <_< Edytowane 30 Września 2009 przez adas123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazt Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Ok, później to przetestuje. Czyli obydwaj polecacie Thermalight, ponieważ zastanawiam się poważnie nad zakupem... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 (edytowane) Thermalrighty są niestety drogie, sporo użytkowników narzeka na nierówną podstawę i zły docisk. Możesz wziąć też pod uwagę Scythe Mugen/Mugen 2, lub Karakorum przy małym budżecie ;) Tylko pamiętaj że to dość potężne radiatory i nie do każdej obudowy się zmieszczą. Edytowane 30 Września 2009 przez Qrchak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Thermalrighty są niestety drogie, sporo użytkowników narzeka na nierówną podstawę i zły docisk. Ja nie narzekam a i tanio kupilem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazt Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 (edytowane) No właśnie Adas123, a teraz po zmienie kursów walut ceny sprzętu znowu poszybowały w góre. Dzisiaj wyczytałem w artykule, że chłodzenie nr.1 z Twojej propozycji rok temu można było kupić za 71 zł, a teraz za używany trzeba tyle zapłacić ;/ Czytałem wiele pozytywnych recenzji o tym chłodzeniu, więc się poważnie zastanawiam. Jeśli chodzi o Twoją propozycję Qrczak to raczej odpada, bo moja buda do największych nie należy... Edytowane 30 Września 2009 przez mazt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 To może Auras Wave w tej chwili jego cena jest w miarę normalna np. w Cooling.pl 7 dyszek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Z tego co widac co sie dzieje w naszym kraju to raczej lepiej nie bedzie, <_< Ja mam thermalrighta, choc stary, mniejszy i z socketu 939 to i tak jestem bardzo zadowolony, i nie narzekam ze go kupilem, do tego mam fandera na minimalnych obrotach, wszystko zamontowane na am2 :lol2: do kompletu ten zalmanik co podalem we wczesniejszym poscie i smiga ;) Wiec jesli chcesz kupic te chlodzenie to napisz do sprzedajacego ze wezniesz za 50 od reki ;) do tego jakis fajny wentylator i pasta zalmana, powinno byc dobrze i pewnie jeszcze przy zmianie sprzetu sie przyda ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazt Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 (edytowane) Jednak zrezygnowałem z kupna tego Thermalrighta, bo koleś który je sprzedawał coś kręcił, więc proszę jeszcze o poradę. Co mogę kupić nowego, a zarazem w miare dobrego i cichego do 100 zł. Liczę na Wasze konkretne podpowiedzi. Interesowało by mnie kilka pozycji. Z góry dzięki... Co myślicie np. o tym ? Arctic Cooling Freezer 7 PRO PWM Rev.2 Edytowane 1 Października 2009 przez mazt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 (edytowane) Jednak zrezygnowałem z kupna tego Thermalrighta, bo koleś który je sprzedawał coś kręcił, więc proszę jeszcze o poradę. Co mogę kupić nowego, a zarazem w miare dobrego i cichego do 100 zł. Liczę na Wasze konkretne podpowiedzi. Interesowało by mnie kilka pozycji. Z góry dzięki... Co myślicie np. o tym ? Arctic Cooling Freezer 7 PRO PWM Rev.2 trzeba bylo brac tego thermalrighta, zawsze mozna zazadac zwrotu kasy jesli cos bedzie nie tak... Jak chcesz inne propozycje to po prostu szukaj na allegro, pozatym w jednym dniu jest cos interesujacego w drugim nie... Co do tego arctica to sie za bardzo nie wypowiem bo nigdy z tej firmy nic nie uzywalem - wole dolozyc pare grosza i kupic lepsze...pozatym to juz chyba lepiej wziac karakorum, ale poczekaj na opinie innych forumowiczow, bo tego chlodzenia tez nie uzywalem... Pozatym juz ta zabawa wyjdzie cie wiecej niz zamierzales bo w miare dobre chlodzenie musisz liczyc co najmniej 70-90zl + pasta 21zl + ewentualnie jakis dobry wentylator... a takbys mial thermalrighta paste i wentylator za ok 100 ;) Poczekaj az ktos inny ci cos zaproponuje i szukaj na allegro a moze sie trafi jakas okazja z tanim i dobrym chlodzeniem...ewentualnie przegladaj gielde na forum, moze jakis uzytkownik bedzie cos mial... Edytowane 1 Października 2009 przez adas123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazt Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 (edytowane) Nie kupiłem tego chłodzenia gdyż stwierdziłem, że koleś coś kombinuje. Kupił je na allegro 21 września od innego użytkownika, a teraz nagle je sprzedaje po kilku dniach. Poza tym tłumaczył się tym, że wyprzedaje wszystkie części ponieważ dostał laptopa z firmy. Natomiast śledząc jego transakcje widzę coś innego, że kupuje na gwałt w ostatnim czasie części do PC. Wolałem nie ryzykować i zrezygnowałem chociaż najbardziej interesowało mnie właśnie te chłodzenie. Jednak szanuje swoje pieniądze... Czekam na inne propozycje. Tak nota bene adas123 to chciałbym bardzo Ci podziękować za pomoc. Pozdrawiam!! Edytowane 1 Października 2009 przez mazt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 (edytowane) Pewnie kupil tanio i sprzedal z zyskiem... tu masz oferty obadaj je sobie i zagadaj do sprzedajacych za ile od reki sprzedadza :) najszybciej i najprosciej...btw zawsze mozna cos ponegocjowac :D PS: nie ma sprawy po to jest forum... Edytowane 1 Października 2009 przez adas123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 Freezera mpżesz sobie darować za te same pieniądze dostaniesz Aurasa Wave, który jest sporo wydajniejszy i ma normalny wentylator który można w razie czego wymienić na coś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazt Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 Qrchak kupiłem Auras Wave LPT-709 i póki co jestem zadowolony. Dzięki za rady Panowie!! Pozdrawiam serdecznie !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 Qrchak kupiłem Auras Wave LPT-709 i póki co jestem zadowolony. Dzięki za rady Panowie!! Pozdrawiam serdecznie !! napisz jakie masz temperatury bo jestem ciekawy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...