OmniModo Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Witam. W temacie SSD jestem zielony i dopiero jutro/pojutrze nabędę swój pierwszy w życiu napęd SSD. Proszę o pomoc w jaki sposób dokładnie można sprawdzić "dyski" SSD pod kątem ewentualnych uszkodzeń. Domyślam się, że standardowe testery nie wykażą wad na Solid State Drive ponieważ uszkodzone komórki są alokowane i stają się niewidoczne dla systemu (i tym samym również dla programów testowych). Musiałby zadziałać jakiś program "niskiego poziomu" , który zweryfikuje napęd SSD na obecność bad'ów podobnie jak ma to miejsce w przypadku relokacji uszkodzonych sektorów na dyskach HDD (weryfikowane programami HDtune i MHDD) Ponadto ile takich "uszkodzeń" musi wystąpić aby był powód do zareklamowania SSD ? Bardzo proszę przy okazji podać nazwy programów. Ostatnie pytanie to czy wbudowane w Windows 7 narzędzie TRIM działa tylko z OCZ vertex czy również z innymi modelami OCZ , ewentualnie innymi markami SSD i jak to sprawdzić czy dany model SSD współdziała z systemowym TRIM-em ? Z góry dzięki za wszelaką pomoc, pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 ...jest temat o ssd TRIM działa tylko na SSD które to obsługują. Co do reszty: afain na obecną chwilę jedynie WD pozwala na odczyt statusu pamięci (uszkodzone strony, ilość zapisów, itd) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowy57 Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 ...jest temat o ssd TRIM działa tylko na SSD które to obsługują. Co do reszty: afain na obecną chwilę jedynie WD pozwala na odczyt statusu pamięci (uszkodzone strony, ilość zapisów, itd) dzis bede stawial system w7 na x25-m gen2 160b czy wrywajac najnowszy firmware v1.3 jest tam zawarta obsluga trim ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wos Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 a gdzie znalazles ten firmware v 1.3 ?? najnowszy dostepny na stronie intela to 02G9, zobacz na naklejce na dysku jaka masz wersje, ja akurat mam ta i update nie jest konieczny, z tego co wiem ten firmware nie ma jeszcze obslugi trim - ma sie pojawic razem z oficjalna premiera w7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowy57 Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 a gdzie znalazles ten firmware v 1.3 ?? najnowszy dostepny na stronie intela to 02G9, zobacz na naklejce na dysku jaka masz wersje, ja akurat mam ta i update nie jest konieczny, z tego co wiem ten firmware nie ma jeszcze obslugi trim - ma sie pojawic razem z oficjalna premiera w7zgadza sie jest tak jak mowisz .. 02G9 i po probie upgreadu wywala komunikat ze jest najnowszy firmware ps smiga toto :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...