Skocz do zawartości
OmniModo

Testowanie Ssd Oraz Test Na Obsługę Trim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W temacie SSD jestem zielony i dopiero jutro/pojutrze nabędę swój pierwszy w życiu napęd SSD.

Proszę o pomoc w jaki sposób dokładnie można sprawdzić "dyski" SSD pod kątem ewentualnych uszkodzeń.

Domyślam się, że standardowe testery nie wykażą wad na Solid State Drive ponieważ uszkodzone komórki są alokowane i stają się niewidoczne dla systemu (i tym samym również dla programów testowych).

Musiałby zadziałać jakiś program "niskiego poziomu" , który zweryfikuje napęd SSD na obecność bad'ów podobnie jak ma to miejsce w przypadku relokacji uszkodzonych sektorów na dyskach HDD (weryfikowane programami HDtune i MHDD)

Ponadto ile takich "uszkodzeń" musi wystąpić aby był powód do zareklamowania SSD ?

Bardzo proszę przy okazji podać nazwy programów.

Ostatnie pytanie to czy wbudowane w Windows 7 narzędzie TRIM działa tylko z OCZ vertex czy również z innymi modelami OCZ , ewentualnie innymi markami SSD i jak to sprawdzić czy dany model SSD współdziała z systemowym TRIM-em ?

Z góry dzięki za wszelaką pomoc, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

...jest temat o ssd

TRIM działa tylko na SSD które to obsługują. Co do reszty: afain na obecną chwilę jedynie WD pozwala na odczyt statusu pamięci (uszkodzone strony, ilość zapisów, itd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jest temat o ssd

TRIM działa tylko na SSD które to obsługują. Co do reszty: afain na obecną chwilę jedynie WD pozwala na odczyt statusu pamięci (uszkodzone strony, ilość zapisów, itd)

dzis bede stawial system w7 na x25-m gen2 160b

czy wrywajac najnowszy firmware v1.3 jest tam zawarta obsluga trim ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdzie znalazles ten firmware v 1.3 ?? najnowszy dostepny na stronie intela to 02G9, zobacz na naklejce na dysku jaka masz wersje, ja akurat mam ta i update nie jest konieczny, z tego co wiem ten firmware nie ma jeszcze obslugi trim - ma sie pojawic razem z oficjalna premiera w7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdzie znalazles ten firmware v 1.3 ?? najnowszy dostepny na stronie intela to 02G9, zobacz na naklejce na dysku jaka masz wersje, ja akurat mam ta i update nie jest konieczny, z tego co wiem ten firmware nie ma jeszcze obslugi trim - ma sie pojawic razem z oficjalna premiera w7

zgadza sie

jest tak jak mowisz .. 02G9 i po probie upgreadu wywala komunikat ze jest najnowszy firmware

ps

smiga toto :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi