Skocz do zawartości
HeatheN

Vga Vs Hdmi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Do tej pory myslalem ze roznice powinny byc marginalne lub tez powinny nie wystepowac, bylem pewien ze ewentualnie HDMI powinno dac troszke lepszy obraz...zrobilem wkoncu porownanie

http://rapidshare.com/files/286101620/1a.zip.html <- fotki 1,5mb

A-VGA

B-HDMI

Posiadam Sapphira 4870 i lacze sie z TV samsunga 32" tak

4870 -DVI + przejsciowka DVI-VGA do tego kabel VGA-VGA do Samsunga 32"

spróbowałem tak dzis;

4870-DVI + przejsciowka DVI-HDMi do tego kabel HDMI-HDMI do samsunga 32"

Poza kwestia kolorow (ktore da sie jakos skorygowac) i ktore na HDMI wydawaly sie zywsze i bardziej nasycone, zmartwila mnie kwestia ostrosci ktora byla na HDMi KIEPSKA;/

Czy ktos moze rzucic swiatlo na temat?

ps. wiem ze to forum na fotkach to ppc.pl nie jest.... :wink:

pzdr

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na fotach widać, że to raczej nie jest kwestia rozdzielczości, więc to odpada. stawiałbym na ustawienia tv, może jakieś filtry masz włączone albo inne świństwo. mógłbyś jeszcze sprawdzić czy tv nie ma wejścia hdmi dedykowanego pod pc.

generalnie sytuacja podobna jest do tej, jaką widzę u siebie przy podłączeniu lapa do monitora przez dsub. występuje zbliżona nieostrość. stawiałem na kabel, ale sprawdziłem to. na trzech kartach AGP z różnych epok (Riva TNT2, GF 4200 Ti, Radek 9550) obraz przez DSUB był taki jak na DVI, czysty i bezproblemowy, więc w tej sytuacji zdecydowanie do bani jest wyjście DSUB w laptopie (za słaby sygnał?). Może to samo dzieje się z twoją przejściówka? Czysty strzał.

Aha, przy laptopie podłączonym do plazmy przez HDMI też tekst nie jest super ostry ze względu na prostokątne piksele w tv i rozdzielczość 1024x720 przy ratio 16:9 i sygnale z kompa 1280x720, więc tutaj opinia z góry byłaby oszukana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejście pod PC dedykowane jest tylko to VGA

Model TV to: Samsung LE32S6

Kable i przejsciowki (mam kilka) wykluczam sa z tego samego przedziału cenowo jakosciowego (60zł)

Na tv te same ustawienia (obrazu i barw) rozdziałka ta sama 1360x768

nie grzebalem w opcjach ATI, ale nie sadze aby dalo sie tak ostrosc poprawic:|

No nic pozostaje wiec narazie przy VGA:)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz w sumie przypomniała mi się jeszcze jedna historia. kolega ma lcd 32" i też miał problem z podłączeniem laptopa. u niego skończyło się na tym, że w tv dał jakiś tryb 'komputer' czy cos podobnego, ale jednocześnie rozdzielczość 1280x720 sic! więc wyszło to w koncu tak, że obraz był ładny, ale miał ramkę w koło bo oczywiście reszta była piksel w piksel. nie wiem, może warto spróbować. laptop acer, tv philips

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj na muszelce czytałem instrukcje z TV ...i pisze jak byk

NIE UŻYWAĆ ZŁĄCZA HDMI/DVI DO POŁĄCZENIA PC, LUB KARTY GRAFICZNEJ LAPTOPA. POŁĄCZENIE TAKIE WYSWIETLI CZARNY OBRAZ..

Ktos wie czemu to moze służyć? Ja tam czarnego obrazu nie miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rapid zajęty u mnie..ale :)

zauważyłeś że te pseud hd maja 1366x768?a ty możesz podać tylko 1360x768?nieliczyłem pikseli w takim ekranie ale zauważyłem że zawsze wyświetla się na cały ekran...

dlatego tylko full hd mnie interesuje - to mam sprawdzone - piksel to piksel i nie ma opcji by jakikolwiek analog dorównał...w końcu to cyfra

pomijam już to co pisał piotrek bo niestety formaty pc i tv są niekompatybilne.....ale to jeszcze z 10 lat..no może 15.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam telewizor FullHD i oczywiście obraz po HDMI bez porównania lepszy niż po DSUB, największa różnica właśnie w ostrości - po DSUB mydło a po HDMI żyleta. Inna sprawa że do podłączenia PC jest dedykowane konkretne wejście HDMI (opisane w instrukcji ze PC podłączać włąśnie do tego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rapid zajęty u mnie..ale :)

zauważyłeś że te pseud hd maja 1366x768?a ty możesz podać tylko 1360x768?nieliczyłem pikseli w takim ekranie ale zauważyłem że zawsze wyświetla się na cały ekran...

dlatego tylko full hd mnie interesuje - to mam sprawdzone - piksel to piksel i nie ma opcji by jakikolwiek analog dorównał...w końcu to cyfra

pomijam już to co pisał piotrek bo niestety formaty pc i tv są niekompatybilne.....ale to jeszcze z 10 lat..no może 15.....

No wlasnie nie wyswietla sie na caly ekran;] z boku sa paski po 3 pixele czarne:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi