djsilence Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 (edytowane) Jeszcze miesiąc temu mieszkałem tutaj i byłem podpięty pod exchange w punkcie B na tej mapie. Prędkości osiągane wachały się między 3,4 a 4,2MBPS z ośmio-megowego pakietu. Nie narzekałem. Obecnie mieszkam półtora kilometra od tego samego exchange-a (w przeciwieństwie do 6km), a dostawca tłumaczy osiągane 1,5MBPS tym, że ta linia powinna działać jedynie przy 1MBPS, a linia nigdy nie działała szybciej niż 2MBPS więc "powinienem się cieszyć, że mam ponad normę", oraz, "zwyczajnie jestem za daleko exchange-a". Nie jest moim zamiarem wylewanie tu mej goryczy, lecz zapytanie Was sieciowców, jaka może być przyczyna tego stanu, mimo iż 1)pierwsze miejsce miało starą sieć 2)nowe miejsce jest zaraz pod centrum finansowym, gdzie setki MBPS są podpięte światłowodami 3)rejon jest generalnie nowy i domki nie starsze niż 20-30 lat, a w rozwój rejonu pakuje się miliardy Edytowane 29 Września 2009 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k33l Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 Prędkości osiągane wachały się między 3,4 a 4,2MBPS z ośmio-megowego pakietu. Nie narzekałem.Tzn że masz 8Mbit/s a osiągasz 3,4-4,2Mbit/s tak? I nie narzekasz? A teraz masz ten sam pakiet 8Mbit/s a osiągasz 1Mbit/s? Zmień dostawcę a nie rozwiązuj problemu za twojego ISP. To w PL nie ma takich jaj jak tam w UK :D i do tego w małym mieście jak moje 40tyś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 Kable naleza to BT (lokalna tepsa). Zmiana ISP nic nie da, bo wszyscy tylko dzierzawia od BT. Male polskie miasta w przeciwienstwie do Londynu, gdzie istnieje siec linii majaca prawie sto lat, maja nowe kable i urzadzenia. http://www.broadband-notspot.org.uk/share/...-0.021606,all,2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...