Skocz do zawartości
berkut

moje chlodzeniek komp'a (peltiery) i freonem (beta-1 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

tutaj widzimy blok do chlodzenia freonem przed zlutowaniem

Dołączona grafika

a tutaj po =) lutowalem po ciemku gdyz za pomoca koloru plomienia okreslam czy blok osiagnol wlasciwa temp. do lutowania

aha dodam ze to czerwone cos po proawej to palnik a nie gasnica :D

Dołączona grafika

tutaj widzimy akwarium podczas zakladania izolacji, to biale na akwarium to silikon szklarski

Dołączona grafika

kolejne zdjecie pokazujace to akwarium tylko ze z innej perspektywy

ponizej kilka zdjatek pokazujacych gotowe, zaizolowane juz czesciowo akwarium (obecnie izolacja ma 6cm na sciankach i 8 na podstawie i wieczko):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

skala porownawcza jest 92mm wentylatorek i lampka halogenowa z ikei ;P

tutaj widzicie blok wodny:

Dołączona grafika

a tera wileki final, chlodzenie freonem =) tutaj widac tylko przymiarke czy kompresor i skraplacz pasuje.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

nie zwracajcie na uwagi Fuck'a pokazywanego przez mojego kumpla FoX'a, on ma takie przypaly...

zdjec byloby wiecej gdyby film nie mial tylko 24 klatek....

--------------------------------------------------------

tera pora na kilka zdjatek mojego poprzedniego chlodzenia 120W peltierami : DDDDD

powiem odrazu ze jest to sprzet absolutnie cichy, wyciszony do granic mozliwosci

zaczne moze od mojej obudowy dzwiekoszczlnej do hdd o ktorej tak mowilem : D

Dołączona grafika

widac tutaj seagate U6 otoczony pianka, torebkami i szmatkami

Dołączona grafika

tutaj widac ten sama obudowe i sposob w jaki jest do niej dostarczana woda

widac takze wloty/wyloty wody w moim pokoju : D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

tutaj widzimy 2 czesc mojego chlodzenia, akwarium z pompa i nagrzewnica, chwilowo byly z niej zdjete wentylatory, w 2 zdjeciu ta skarpetka byla filtrm bo mi w wodzie jakies fusy plywaly bo na 2 dni zostawilem odkryte akwarium...

ok, a tera przejdzmy do wygladu samego mojego kompa, zdjecia powiedza najwiecej:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

tutaj wida takze moj blok wodny na chipsecie plyty, to on zarznol mojego epoxa kiedy woda przezarla sie przez 1cm glebokosci lut....

Dołączona grafika

a teraz kilka ciekawych zdjatek i moich oryginalnych pomyslow ;P

Dołączona grafika

tutaj widzimy zestaw ktory najczesniej uzywam od chlodzenia, ten plexiglasowy byl uzywany jakdotad tylko 1 raz i nie rpzeciekal, jednak jego wydajnosc byla taka sobie, widac tez tutaj moj poprzedni blok wodny (ten duzy z miedzi)

Dołączona grafika

a tutaj moj "kominowy" mod do zasilacza :D:D:D dziala doskonale, czuc ciag powietrza przy kratkach zasilacza i przy ujsciu na szczycie komina

Dołączona grafika

tutaj widzimy ironie losu, amd athlon 1.33 @ 1.5ghz chlodzony boxowym coolerkiem od p4 s478 :D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się wydaje że ty traktujesz komputer jak zestaw do majsterkowania, a to ma być maszyna pomocna w pracy....... Na takim zabałaganionym biurku wydajność maleje tak bardzo, że nawet podkręcony do 3GHz procesor nie nadrobi straty....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zrobiles ta duze pipe (blok wodny) i ile on wazy ??

pomysl z freonem jest spoko, sam chce taki zrobic ale ja bym zrobil zeby freon bezposrednio chodzil CPU a nie przez zadna ciecz

czemu zamiast wody nie stosujesz np. petrygo cz borygo w przypadku wycieku nic nie stanie sie z plyta poniewaz on nie przewodzi pradu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tak na poważnie, nie masz zamiaru zrobić bezpośredniego chłodzenia

CPU freonem..? Muwiłeś że można uzyskać -30C na procu wydzielającym 100W! Ja sobie szczeże mówiąc czegoś takiego nie wyobrażam, więc może powiedz coś nt. bezpośredniego FC proca, jestm jak zwykle zaje... ciekawy:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problemem przy bezposrednim chlodzniu cpu jest to ze to ma stosunkowo mala powierzchnie i ze ciezko to zaizolowac i przymocowac do plyty (sztywne przewody)

to sa 3 najwazniejsze powody

tera jak zrobilem to chlodzenie to moj blok ma 3x3cm, jest na maxa malutki i zajebiscie latwo go zaizolowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry pomysł, jestem ciekawy jakie wyniki uzyskasz dzieki temu w oc. I jaką będziesz miał temperature.

PS.

Gdyby mój pokój wyglądał tak jak twój starzy już dawno by mnie wyrzucili z domu :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc berkut, ale najebales tych zdjec, strona to mi sie 20 minut wczytuje, po czym mi MS-DOSa zawiesza i moja super przegladarke IE 0.56b. A tak pozatym to tez myslalem zeby tak ochlodzic mojego 8008. Tylko powiedz, czy musze do tego psuc suszarke ?? prosze pomoz ! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...