Skocz do zawartości
SzczYpior_n1

Zmiana Audigy Se Na Audigy 2 Zs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam Audigy SE modowaną na X-Fi Xtreme Audio poprzez stery. Mam okazje kupić za 100zł Audigy 2 ZS ze złotymi wejściami. Jednocześnie kupuje Geniusy 5100 i teraz pytanie, czy opłacalna jest zmiana dźwiękówki? Naprawde jaka będzie wyczuwalna różnica w dźwięku między nimi? Są też jakieś lepsze stery do 2 ZS od oryginalnych? Bo wiem, że procesor dźwięku sie przydawał na XP a na Viście i tak chyba jest emulowany eax softowo. Więc chodzi mi tylko o jakość dźwięku między Audigy SE (a właściwie X-Fi Xtreme Audio) a Audigy 2 ZS. Proszę o rady. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie pisałem że kupuje Geniusy 5100. To już lepszy sprzęt od T6100, więc dalej nie bedzie czuć różnicy?? Co z ASIO w foobarze, opłaca sie używać tego na 2 ZS? Bedzie jakiś lepszy dzwięk? Nie mam doświadczenia z tym.

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do gienków już warto pomyśleć nad A2. Z Asio możesz sie bawić ja tam rożnicy na X-fi nie słyszałem żadnej czy z wykorzystaniem ASIO czy bez a z A2zs nie pamiętam bo miałem ją kilka ładnych lat temu i nawet nie wiem czy się tym bawiłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok mam na testy tą A2ZS. Ze cd dołączonej do niej nie idzie zainstalować softu na Viście. Ktoś obyty w temacie by mógł mi powiedzieć jakie są dostępne / najlepsze stery lub mody do niej? Chodzi mi o Viste x64, Kx'y nie działają. Sterów oryginalnych Creativa niebardzo uśmiecha mi sie instalować bo mam wrażenie że nie wykorzystam potencjału tej karty... :) chociaż może sie myle.

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli masz na myśli najnowsze oficjalne stery. Pobrałem i zainstalowałem ale w nich nawet nie ma equalizera i ogólnie są ubogie jakieś... :blink: Nie czuje że mam A2ZS. Dlatego pytałem o jakieś pełne stery pod Viste 64 lub modowane... prosze o pomoc bo nie wiem co jest dobrego pod A2 a nie wierze że nic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem najnowszy Support Pack z października. Dźwiękiem jestem troche rozczarowany, a dokładniej to sterownikami. Bas jest twardy nieprzyjemny, w equalizerze najniższa wartość do regulacji to 125Hz podczas gdy na SE modowanych było 31Hz. I ogólnie również mało opcji, CMSS, Equalizer, EAX i... to by było na tyle. Na XP o wiele więcej tego jest i dźwięk sie nie umywa. Nie ma lepszych sterków pod Viste 64? Czy coś u mnie nie teges... Nawet T6100 grały lepiej na Audigy SE :blink: Oczywiście wiem, że to tylko kwestia sterowników. Albo aż sterowników... Na Win7 będzie podobnie? Wstyd dla Creativa...

Edit: Znalazłem już coś lepszego, jest więcej opcji na Viście, dźwięk fajny. Troche trzeba sie namęczyć aby coś znaleźć. Z tych skorzystałem: Link.

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi