Skocz do zawartości
Lily

Problem Z Instalacja Win Xp Na Dysku Sata

Rekomendowane odpowiedzi

Przeszukałam już chyba cały net, kombinowałam na różne strony, ale za diabła nie idzie...

A więc. Mam nowy komp i chciałam zainstalować Windowsa XP. Parametry kompa:

Asus Asus GeForce 9600GSO TOP 384MB DDRIII /192bit/ HDTV 2xDVI

Gigabyte Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770/

GoodRam GoodRam 2GB 1333MHz CL9

AMD AMD Athlon II X2 245 /2.9GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/

Seagate Seagate 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII Barracuda 7200.12

Najpierw zgrałam na dyskietkę instalkę do tego dysku SATA. Następnie ustawiam w biosie różne parametry co do dysku (na IDE, Raid, Sata, właściwie nie wiem do końca na który powinno być to ustawione), ale obojętnie co nie ustawię, to po pierwszej instalacji Windowsa, po pierwszym restarcie kompa Winda chce instalować się od nowa. Zmieniałam bootowanie, żeby po restarcie najpierw czytało z dysku, żeby instalka się dokończyła, ale wyświetla się wtedy info "błąd odczytu dysku". Kompletnie nie wiem już co robić. Czy wstawienie zworki coś by dało, to ograniczenie dysku z 3 do 1.5? Tak pytam, bo z dyskiem nie dostałam zworek żadnych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do SATA nie potrzebujesz żadnych sterowników ( wyjątek stanowi RAID i tryb AHCI )

Tak czy inaczej problem pozostaje, bo na początku próbowałam instalować windę bez tych sterowników... To rozumiem, że w ogóle w biosie powinno być ustawione na IDE?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem że instalator przelatuje kopiowanie plików wywala się po restarcie ? brzmi jak uwalony dysk,, komputer po jakimś kręceniu ? tak samo może objawiać się niestabilność pamięci.

ustaw ide, dyskietka nie będzie potrzebna. wywal partycje! zrób od nowa, formatuj tylko systemową - ntfs. dodaj trochę v dla pamięci jeśli to nie pomoże i sprawdź jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chłopaki za pomoc. Sprawa okazała się zupełnie banalna, a nie wiedziałam o niej, ponieważ nigdy nie instalowałam windy na całkowicie nowym dysku. Wystarczyło dysk podzielić na dwie partycje T_T Jeszcze raz dzięki za chęć pomocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi