Skocz do zawartości
Ziolek1983

S/pdif I Dźwięk Przestrzenny Ze Wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z uzyskaniem dźwięku 5.1 z mojego wzmacniacza podczas odtwarzania filmów z komputera.

Używam zintegrowanej dźwiękówki (Realtek ALC888) na płycie Gigabyte EP31-DS3L, która jest podłączona do wzmacniacza za pomocą kabla coaxial. Wszystko chodzi pod kontrolą Windowsa XP. Do odtwarzania używam BESTplayera.

Uzyskuje dźwięk stereo, ale nic poza tym. Gdy odpalam film z dźwiękiem przestrzennym na wzmacniaczu wyświetla się DTS 3/21 (w każdym innym przypadku: PCM 2/00) mimo to dźwięk wydobywa się jedynie z dwóch przednich głośników.

Próbowałem używać ffdshow jak i AC3Filter i jakoś nic nie mogę zdziałać :mur:

Wkleję moje ustawienia z konfiguracji karty oraz AC3, może mam coś źle skonfigurowane ? Martwi mnie, że w ustawieniach karty dźwiękowej nie mogę wybrać "Realtek HD digital outpt" dostępne jest, jak widać, tylko i wyłącznie "Realtek HD Audio output"

post-165597-1255283985_thumb.jpg

post-165597-1255284006_thumb.jpg

post-165597-1255284496_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

What a idiot ...

na wzmacniaczu cały czas miałem ustawione wymuszanie stereo i z dźwięku przestrzennego robiły mi się 2 kanały :oops:

4 dni temu stawiałem system, ale teraz ostro namieszałem ze sterownikami, kodekami, odtwarzaczami ... zastanawiam się czy nie postawić wszystkiego od nowa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi