Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie AMP ONKYO R-811 RDS

Dołączona grafika

Impedancja 4 - 16 Ohm. Na foto widać napis

A or B 4 OHMS min/speakers (czyli jezeli mam głośniki 4 OHMS podłączam pod złącze A lub B do wyboru)

A + B 8 OHMS min/speakers (i tutaj właśnie tego nie rozumie, mam zacisnąć jeden kabel na złaczu A i B?)

Złącza Głośników (8 OHMS) KEF C3

Dołączona grafika

Podpowiedzcie mi jak to poprawnie mam podłączyć?

Edytowane przez sts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednego głośnika powinieneś mieć dwa kabelki obojetnie czy 4 czy 8 OHMS. Jak ma 4 to tam na góre iden kabelek od głosnika do a a drugi kabelek od tego samoego głosnika do b. Tak samo jest w 8 OHM. Troche sie tym interesowałem i mi sie wydaje ze tak powinno byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednego głośnika powinieneś mieć dwa kabelki obojetnie czy 4 czy 8 OHMS. Jak ma 4 to tam na góre iden kabelek od głosnika do a a drugi kabelek od tego samoego głosnika do b. Tak samo jest w 8 OHM. Troche sie tym interesowałem i mi sie wydaje ze tak powinno byc.

Odpowiedz strasznie chaotyczna zero ładu ani składu. Wnioski mi sie z tej wypowiedzi nasuwają żadne. Mimo wszystko dzięki za wypowiedz

.

Mam nadzieje, ze trollujesz...

Obie kolumny podpinasz pod A (albo B), jak nie trudno sie domyslic R to prawa kolumna, a L to lewa :]

Czyli co beż różnicy jakie mam kolumny (ile OHMS 4 czy 8) i podpinam obojętnie pod A lub B (uwzględniając oczywiście + i -)

Po prostu się na tym totalnie nie znam wiec chciałbym być pewien co i jak, co by na starcie nie spalić wszystkiego :lol:

Edytowane przez sts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jest prosta.

Minimalna impedancja kolumn jakie możesz podłączyć to 4 Ohmy jeśli podłączasz jedną parę kolumn pod zaciski A lub B, lub też 8 Ohmów, jeśli podłączasz 2 pary kolumn pod zaciski A i B (czyli te 2 pary muszą mieć w sumie minimum 8 Ohmów).

Kolumny jakie masz (8 Ohmów, czyli sporo powyżej minimalnej wartości podanej na amplitunerze) śmiało podłączaj pod gniazda A; gniazdami B na razie nie zawracaj sobie głowy, może je kiedyś wykorzystasz wstawiając drugą parę kolumn np. do kuchni czy drugiego pokoju.

Pozdrawiam i miłego słuchania :-)

Edytowane przez Night_Bird

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi