sts Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 (edytowane) Jak w temacie AMP ONKYO R-811 RDS Impedancja 4 - 16 Ohm. Na foto widać napis A or B 4 OHMS min/speakers (czyli jezeli mam głośniki 4 OHMS podłączam pod złącze A lub B do wyboru) A + B 8 OHMS min/speakers (i tutaj właśnie tego nie rozumie, mam zacisnąć jeden kabel na złaczu A i B?) Złącza Głośników (8 OHMS) KEF C3 Podpowiedzcie mi jak to poprawnie mam podłączyć? Edytowane 13 Października 2009 przez sts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grodzio Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 Z jednego głośnika powinieneś mieć dwa kabelki obojetnie czy 4 czy 8 OHMS. Jak ma 4 to tam na góre iden kabelek od głosnika do a a drugi kabelek od tego samoego głosnika do b. Tak samo jest w 8 OHM. Troche sie tym interesowałem i mi sie wydaje ze tak powinno byc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 Troche sie tym interesowałem i mi sie wydaje ze tak powinno byc.Mam nadzieje, ze trollujesz... Obie kolumny podpinasz pod A (albo B), jak nie trudno sie domyslic R to prawa kolumna, a L to lewa :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 (edytowane) Z jednego głośnika powinieneś mieć dwa kabelki obojetnie czy 4 czy 8 OHMS. Jak ma 4 to tam na góre iden kabelek od głosnika do a a drugi kabelek od tego samoego głosnika do b. Tak samo jest w 8 OHM. Troche sie tym interesowałem i mi sie wydaje ze tak powinno byc.Odpowiedz strasznie chaotyczna zero ładu ani składu. Wnioski mi sie z tej wypowiedzi nasuwają żadne. Mimo wszystko dzięki za wypowiedz . Mam nadzieje, ze trollujesz... Obie kolumny podpinasz pod A (albo B), jak nie trudno sie domyslic R to prawa kolumna, a L to lewa :] Czyli co beż różnicy jakie mam kolumny (ile OHMS 4 czy 8) i podpinam obojętnie pod A lub B (uwzględniając oczywiście + i -) Po prostu się na tym totalnie nie znam wiec chciałbym być pewien co i jak, co by na starcie nie spalić wszystkiego :lol: Edytowane 13 Października 2009 przez sts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 (edytowane) Sprawa jest prosta. Minimalna impedancja kolumn jakie możesz podłączyć to 4 Ohmy jeśli podłączasz jedną parę kolumn pod zaciski A lub B, lub też 8 Ohmów, jeśli podłączasz 2 pary kolumn pod zaciski A i B (czyli te 2 pary muszą mieć w sumie minimum 8 Ohmów). Kolumny jakie masz (8 Ohmów, czyli sporo powyżej minimalnej wartości podanej na amplitunerze) śmiało podłączaj pod gniazda A; gniazdami B na razie nie zawracaj sobie głowy, może je kiedyś wykorzystasz wstawiając drugą parę kolumn np. do kuchni czy drugiego pokoju. Pozdrawiam i miłego słuchania :-) Edytowane 13 Października 2009 przez Night_Bird Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 Dzięki serdeczne za proste wyjaśnienie sprawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...