f-lexa Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Nabylem dwa uzywanege switch'a SMC EZ 1016DT.Oba wykazuja ta soma przypadłość.Podłaczenie dwoch komputerow poprzez ww. switch'a (ktore widza się na kablu skrosowanym) powoduje totalny brak wspolpracy po LAN'ie.Choc sam switch kontrolkami informuje,ze polaczenia z kompami sa prawidlowe,to jednak pakiety nie sa przesylane.Po prostu kompy sie nie widza.I tu moje pytanie:Czy jest mozliwe to,ze switch'e nie toleruja niektorych grup adresow IP.A moze po prostu nabyte przezemnie urzadzenia sa uwalone :( ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Ręcznie ustaw IP w maske. IP np. 10.1.1.1 na pierwszym kompie i 10.1.1.2 na drugim. Maske moze byc domyślna 255.0.0.0. Koniecznie włącz netBios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LZIggy Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Switch ine dziala w tej warstiwe modelu OSI co router(przynajmniej te tanie) , decyzje o przesylaniu danych do danego komputera(czyli na dany swoj port ) podejmuje na podstawie swojej tablicy adresow MAC, która buduje przy kazdym wlaczeniu go. Sprawdz czy na 100% masz zrobiony kable wg stand, ...byc moze sam switch jest walniety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 jemu moze chodzilo o to, zeby kompy mogly sie wzajemnie widziec.... f-lexa: po prostu sprobuj spingowac te kompy. najpierw samego siebie a potem tego drugiego. to Ci wszystko wyjasni. albo sa walniete, albo dzialaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LZIggy Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 wiem, oco mu chodzilo, ale pytanie bylo jasne , i na nie odpowiedzialem, z jego wypowiedzi mozna bylo wywnioskowac ze wie co to jest adres IP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Dla testow podlaczylem huba i moja mini_siec ruszyla.Wniosek: padniete switch'e(przynajmniej tak logika podpowiada)....Wielka szkoda bo wygladaly na pozadne skonstruowane(rozbudowana elktronika).Na szczescie mam gwarancje uruchomieniowa,wiec bede mogl zwrocic. PS.Dziekuje za podpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...