Skocz do zawartości
Matys1988

2 Zadania Z C Help

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Mam do zrobienia 2 zadania jako praca domowa. Problem w tym że schody zaczynają sie praktycznie na początku. Ledwo co zaczelismy prace w C, a zadania niestety zbyt cięzkie. Oto tresci:

1. Napisz program wyznaczający pierwiastki równania kwadratowego ax2+bx+c=0:

a) A,B,C wczytywane są z klawiatury

b) gdy a=0 i b=0

2. Napisz program, który wczyta dwie liczby i wyświetli na ekranie ilość liczb parzystych z zakresu pomiędzy wczytanymi liczbami.

To jest własnie moj problem. Co najwyzej moge wykorzystac IF i Switch, for czy while nie mielismy jeszcze na zajęciach wiec nie moge tego wykorzystac.

Jesli chodzi o podanie liczb i wyswietlenie ich na ekranie to potrafie zrobic, tylko jak rozpisac reszte . Byłbym wdzięczny jakby ktos potrafił mi jakos to wytłumaczyc i rozpisac chociaz troche. Zanim zakoncze mam jeszcze jedną prosbę. Jak sprawdzić czy 1 liczba jest wielokrotnoscią 2 liczby ?? To by było na tyle, z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w c++ moge Ci napisać program1 i ew. 2gi tez mam chyba pomysł. <- jeżeli ofc to coś Ci pomoże (niewiem czym się różnią c ,a c++).

W skrócie to 1szy program by polegał na:

1.wczytanie zmiennych A,B,C,DELTA,x0(jezeli rownanie bedzie mialo 1rozwiazanie ),x1,x2(2pierwiastki jezeli bedzie mialo 2 rozwiazania)

deklarujemy je we Float.

2. zadajemy sobie pytanie czy a=0 - IF(a==0)

jezeli TAK (tzn a=0)to dajemy kolejnego IF'a czy b jest RÓŻNE od 0? - if(b!=0)

--jezeli TAK (tzn B!=0) to równanie jest liniowe, a jego rozwiązanie wynosi -C/B - nie muszę chyba tłumaczyć dlaczego (?)/ bx+c=0 => x=-c/b

--jeżeli NIE (else)(tzn B=0) to dajemy kolejnego IF'a czy c jest RÓŻNE od 0? - if(c!=0)

----jeżeli TAK (tzn C!=0) to równanie jest sprzeczne /w tej sytuacji mamy juz a=0 i b=0,zostało nam c rózne od 0 np liczba 3, czyli 0x^2+0x+3=0 -> 0+0+3=3 -> 3=0 sprzeczne! :D

----jeżeli NIE (else)(tzn C=0) to a=0 b=0 c=0 -> 0-0 o_O - jak to leciało? nie skonczenie wiele rozwiazan (?)

Teraz już odnosimy się do 1szego if'a z zapytaniem , czyli:

jeżeli NIE (else)(a!=0) to przechodzimy do naszej kochanej DELTY ! ;)

pierw program liczy delte czyli - delta=b*b-(4ac)

a nastepnie zastanawia sie czy jest mniejsza od 0 ?(jezeli tak to nie ma rozwiazania),

jezeli rowna to ma 1 rozwiazanie x0 = -c/(2*a)

jezeli wieksza to liczy x1 i x2 :

x1 = (-B-sqrt(delta))/(2*A);

x2 = (-B+sqrt(delta))/(2*A); do tych obliczen bedzie ci potrzebna wczytana na poczatku programu biblioteka matematyczna (przynajmniej w c++)

(w tym momencie mozemy uzyc if'ow w ten sposob :

if(delta<0)

blabla

else if(delta==0)

blablabla

else

blablabla)

w 2gim programie uzyj pętli for a dla liczb parzystych zastanow sie czy liczby ktora petla for ci wypisze czy ich reszta z dzielenia przez 2 wynosi 0? jezeli tak to jest parzysta

3cie pytanie:

jezeli mamy liczbe A(np 90) i pytanie jest jak sprawdzic czy jest wielokrotnością liczby B(np 3)? to musimy sprawdzic czy : Reszta z dzielenia liczby A(np 90) przez B(np 3)wynosi 0? jezeli tak to jest wielokrotnoscią , w c++ do tego służy znaczek % , a rownanie wygladalo by tak: wynik=A%B i jezeli wynik=0 to jest wielokrotnością.

90/3= 30,0 <- reszta 0(po ułamku) , zastosowanie - % , własnie wyswietla nam resztę z dzielenia.

mam nadzieje że ci to pomoże i że masz jakieś podstawy :-D a nie tak jak u mnie na zajęciach, przepisują ode mnie z zeszytu/kompa z takimi bykami że to masakra (totalna czarna magia), jeżeli c a c++ bardzo się różnią i ci zabardzo namieszałem to sry.

Edytowane przez Milkman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki kolego :)

Zaraz zabieram sie do roboty i do testowania :)

Mysle że jakies podstawy umiem :)

2lata temu mialem krotki okres c++ wiec musze odswiezyc pamiec hehe :)

a roznica miedzy C a C++ az taka duza nie jest, ale same wczytania i wyswietlania sa inne,

w C++ lecisz na cutach i cinach a w C na printf i scanf , chodzi o to że C ma starsze biblioteki czy jakos tak ;p;p bynajmniej to nie to samo, trzeba troche przerabiac, ale jak mam juz początek to mysle że cos dam rade zrobic :)

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi