Skocz do zawartości
Jose Morales

Jaki Zestaw Z Już Posiadanych?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z wyborem sprzętu do łacza adsl. Posiadam modem dlink DSL-320T, do którego mogę podłączyć router dlink dir-635, druga opcja to router z modemem adsl dlink 2740B, oraz jako trzeci wariant modem-router od dostawcy internetu Thomson SpeedTouch ST585 v6. I teraz jest problem następujący: przy wariancie oddzielny modem i router (testowany jako pierwszy) przy łaczu 24Mbps (Tele2 Szwecja) osiagałem prędkość maks 8-10Mbps (teraz wiem już, że to raczej normalne w mojej okolicy). Router-modem 2740B chodził dobrze przez tydzień, następnie drastycznie spadała szybkość downloadu, a pingi w grach oscylowały w granicach 500-600ms, pomagała dopiero zmiana firmware, po której sytuacja wracała do normy znowu na tydzień. Najstabilniej działa wszystko z modemem thomsona, niestety mam strasznie wolne transfery między komputerami w sieci domowej, a na tym zależy mi najbardziej (nie ma możliwości połaczenia komputerów kablem).

Przepraszam za długi opis, już przechodzę do pytania:

Jaki z wyżej wymienionych wariantów powinien w/g Was najlepiej działać? A może wogóle zmienic sprzęt na całkiem inny, z alternatywnym firmware jeżeli tak, to jaki (cena - w jakiś akceptowalnych granicach - w zasadzie nie gra roli, ale zależy mi na routerze w standardzie N).

Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

Edytowane przez Jose Morales

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi