Skocz do zawartości
Mich_Wie

Jaki Blok Na 1156?

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki blok polecacie na 1156 cena do około 250zł.

Znalazlem takie:

http://www.angela.pl/p5519,alphacool-hf-14...-1156-1366.html

http://www.angela.pl/p5518,alphacool-hf-14...-1156-1366.html

szczególnie ineresująco wyglada ten model za 159zl bo wydajnosc praktycznie taka sama a cena lepsza

albo

http://www.cooling.pl/ek-water-blocks-ek-s...ukt,551420.html

http://www.cooling.pl/ek-water-blocks-ek-s...ukt,551426.html

Alphacoola recenzji nie za duzo widziałem jedna w ktorej na 1366 byl lepszy od EK czy to samo bedzie pod 1156?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bloki z topem z pleksy odpadają mam złe doświadczenia z Ek i proszę nawet mnie nie przekonywac :)

Tym bardziej nie wdzie sensu wersji niklowanej tylko podnosi cene.

Z tego testu najsensowaniej wypadają produkty Watercoola i chyba na nie sie zdecyduje.

Widze w coolingu Watercool na zamowienie ja nie lubie czekac w Angela.pl maja na stanie.

http://www.angela.pl/p5506,watercool-heatk...ev3-0-1156.html

http://www.angela.pl/p4929,watercool-heatk...-0-1366-lc.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym na twoim miejscu wziol ek supreme LT moim zdaniem jest znacznie ladniejszy anizeli watecoola , chodz obydwa sa tak samo wydajne , a jak chcesz juz tylko watercoola to bym wziol na twoim miejscu wersje LC http://www.angela.pl/p4929,watercool-heatk...-0-1366-lc.html jest tylko troszeczke mniej wydajna a roznica w cenie dosc spora ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym na twoim miejscu wziol ek supreme LT moim zdaniem jest znacznie ladniejszy anizeli watecoola , chodz obydwa sa tak samo wydajne , a jak chcesz juz tylko watercoola to bym wziol na twoim miejscu wersje LC 3400819[/snapback]

A co do wersji niklowanej to nie są tylko walory estetyczne - miedź się utlenia, po jakimś czasie zrobi Ci się zielona, pokryta niklem jest od tego zabezpieczona :)

Tendencyjna odpowiedz :) na sile szukanie zalet EK:)

To co piszesz moze by bylo realne po wlaniu kranowki i naprawde dlugim czasie.

Idac dalej tym tokiem rozumowania kazdy ma syf w chlodnicy bo nie jest w srodku nikowana a sklada sie z miedzi i mosiadzu.

Jest cos takiego jak plyny do chlodzenia wodnego wydatek 30-40zl zabezpieczja przed tym problemem jakbys nie widzial, a przy okazji nie masz problemow z korozja elektrolityczna :)

Tak sie sklada ze mialem d-tek niklowanego i nie, a wczesniej bloki realitynet i nie zauwazylem twoich problemow ;)

Jak dla mnie niklowanie ma efekt tylko wizualny dla temperatur pomijalnie maly. Faktyczna roznica moze wynikac z tego ze przed niklowaniem powierzchnia jest w wielu wypadków dodatkowo piaskowana i polerowana.

Oczywiscie zgadzam sie ze polaczenie niklowanego bloku z topem pleksi wyglada jak najbardziej ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tendencyjna odpowiedz icon_smile3.gif na sile szukanie zalet EK:)

Idac dalej tym tokiem rozumowania kazdy ma syf w chlodnicy bo nie jest w srodku nikowana a sklada sie z miedzi i mosiadzu.

Jest cos takiego jak plyny do chlodzenia wodnego wydatek 30-40zl zabezpieczja przed tym problemem jakbys nie widzial, a przy okazji nie masz problemow z korozja elektrolityczna icon_smile3.gif

Tak sie sklada ze mialem d-tek niklowanego i nie, a wczesniej bloki realitynet i nie zauwazylem twoich problemow icon_wink2.gif

Jak dla mnie niklowanie ma efekt tylko wizualny dla temperatur pomijalnie maly. Faktyczna roznica moze wynikac z tego ze przed niklowaniem powierzchnia jest w wielu wypadków dodatkowo piaskowana i polerowana.

Oczywiscie zgadzam sie ze polaczenie niklowanego bloku z topem pleksi wyglada jak najbardziej ok.

blok nie utlenia się wewnątrz tylko na zewnątrz. Miałem już "kilka" bloków i każdy miał ślady patyny po kilku miesiącach [nie byo zielono ale miedź już nie błyszczała , była poplamiona]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blok nie utlenia się wewnątrz tylko na zewnątrz. Miałem już "kilka" bloków i każdy miał ślady patyny po kilku miesiącach [nie byo zielono ale miedź już nie błyszczała , była poplamiona]

Tu sie zgodze :) Ale kolega chyba wyolbrzymil, wiadomo ze miedz nie bedzie lsniaca jednak do korozji wiele jej brakuje. Chyba ze bedzie taka temperatura ze sie woda skropli ;)

Pozatym zrozumielem ze chodzi o wnetrze bloku :)

Tak sie sklada ze bloki niklowane tez wymagaja czyszczenia a na dteku niestety procek mi zarysowal niklowana powierzchnie :(

Podobnie do niklowanych wychodza bloki pokrywane warstwa zabezpieczajaca przed utlenianiem ( z tego co czytalem np. dtek, alphacool, swiftech) latwo poznac bo sa takie matowe.

Natomiast pozostale 5 minut roboty i wygladaja jak nowe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozatym zrozumielem ze chodzi o wnetrze bloku icon_smile3.gif

zewn.

Podobnie do niklowanych wychodza bloki pokrywane warstwa zabezpieczajaca przed utlenianiem ( z tego co czytalem np. dtek, alphacool, swiftech) latwo poznac bo sa takie matowe.

Tak ten bełkot marketingowy nazywa się piaskowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mich_Wie, tak się składa, że od początku zabawy z LC używam płynów Fesera. Poza tym nie wiem gdzie wyczytałeś moje wyolbrzymienie, że miedź będzie korodować czy coś..? :lol2:

Napisałem, cytuję "A co do wersji niklowanej to nie są tylko walory estetyczne - miedź się utlenia, po jakimś czasie zrobi Ci się zielona, pokryta niklem jest od tego zabezpieczona" i chodziło mi tu przede wszystkim o zewnętrzne powłoki. Wnętrze bloku zresztą też przypadku topów z pleksi nie wygląda wtedy zbyt ładnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mich_Wie, tak się składa, że od początku zabawy z LC używam płynów Fesera. Poza tym nie wiem gdzie wyczytałeś moje wyolbrzymienie, że miedź będzie korodować czy coś..? :lol2:

Napisałem, cytuję "A co do wersji niklowanej to nie są tylko walory estetyczne - miedź się utlenia, po jakimś czasie zrobi Ci się zielona, pokryta niklem jest od tego zabezpieczona" i chodziło mi tu przede wszystkim o zewnętrzne powłoki. Wnętrze bloku zresztą też przypadku topów z pleksi nie wygląda wtedy zbyt ładnie.

Nie popadajmy w przesadę czym się różni zewnętrzna powierzchnia w bloku od miedzianej powierzchni w coolerze w chłodzeniu powietrznym? I ile np. wdziałeś coolerów skorodowanych powierzchniowo bo właśnie zielony nalot jest skutkiem korozji, Oczywiście jest to możliwe ale jeżeli nie ma za dużo wilgoci w powietrzu ciężko do tego stanu doprowadzić. Tutaj niklowanie pomorze ale żeby taki nalot powstał potrzebna jest para wodna + dwutlenek węgla (obie substancje są obecne w powietrzu) ale pary wodnej musi być naprawdę sporo. W normalnych warunkach jedyni miedz zmatowieje lub będzie posiadać ciemniejsze plamy. A co do wyolbrzymienia sam napisałeś "po jakimś czasie zrobi Ci się zielona". Nie ma sensu tego dalej ciągnąć bo to ma już niewiele wspólnego z blokami pod 1156.

Zakup zrobiony kupiłem Watercoola 1156 LC w Angela.pl. załapałem się na promocje, maja w tym tygodniu rabat na cale chłodzenie wodne, dam znać jak blok dojdzie (mam nadzieje ze szybko) i jakie są moje wrażenia. Blok wyniósł mnie 162,24zl + koszty wysyłki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tendencyjna odpowiedz   :) na sile szukanie zalet EK:)

Nie prawda. Wlanie kranówki spowoduje namnożenie glonów. 

Ma i będzie miał tego sie nie uniknie. 

Jest cos takiego jak plyny do chlodzenia wodnego wydatek 30-40zl zabezpieczja przed tym problemem jakbys nie widzial, a przy okazji nie masz problemow z korozja elektrolityczna :)

Zabezpieczają przed korozją ale nie przed wytrącaniem się barwnika z płynu np Fesera (bardzo częsta przypadłość, było na ten temat sporo). Poza do niklowanego bloku nie klei sie aż tak bardzo syf (zależne jest to od konstrukcji bloku).

Tak sie sklada ze mialem d-tek niklowanego i nie, a wczesniej bloki realitynet i nie zauwazylem twoich problemow ;)

Tak się składa że robiłem test bloków RN F3D przed i po niklowaniu. Różnica na rdzeniach była 1-1,5*C (przy temp na rdzeniach około 40*C) mniejsza na blokach niklowanych. 

Różnica w wydajnośc przekłada się z tego iż miedz nie pokrywa sie tlenkami które generują bardzo duży opór cieplny. Przy niklowanej powierzchni nie ma tego efektu.  

Edytowane przez mib

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi