dr@jw3r Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Witam. Posiadam 2 dyski: http://allegro.pl/item806664313_ram_net_se...i_16mb_gda.html i kontroler raid: http://allegro.pl/item796419900_kontroler_..._bios_wawa.html Po utworzeniu Raid 0 średni odczyt praktycznie nie wzrósł (na pojedyńczym dysku 115MB, w raid 120MB). Jedyna różnica jest taka, że jest na całej powierzchni równy transfer (pozioma linia). Testowane w wielu programach, na wszystkich jednakowo. Wielkość paska ustawiona na 64kb. Czy wie ktoś może jaka jest przyczyna niskiej wydajności?? Moja płyta góówna to Abit IP35-E Dziękuję za wszelką pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 (edytowane) Po utworzeniu Raid 0 średni odczyt praktycznie nie wzrósł (na pojedyńczym dysku 115MB, w raid 120MB). Jedyna różnica jest taka, że jest na całej powierzchni równy transfer (pozioma linia). Wszystko sie zgadza. Na Sil 3132 wiecej nie wycisniesz, ale jest cos jeszcze... Testowane w wielu programach, na wszystkich jednakowo. Wielkość paska ustawiona na 64kb. Czy wie ktoś może jaka jest przyczyna niskiej wydajności?? Moja płyta góówna to Abit IP35-E Dziękuję za wszelką pomoc :) 1. Wyzej. 2. Sprawdz RAID w prawdziwych testach, w aplikacjach, ktore z tego korzystaja bo hdtach/hd tune nie pokaze prawdziwej wydajnosci macierzy. 3. Mam identyczny kontroler tylko, ze od Adapteca. Max to u mnie 124-125MB/S przy 32kb. 4. Jesli liczyles na lepsze transfery trzeba bylo isc w pciex4 albo cos na Intelu. Edytowane 12 Listopada 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@jw3r Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Wszystko sie zgadza. Na Sil 3132 wiecej nie wycisniesz, ale jest cos jeszcze... 1. Wyzej. 2. Sprawdz RAID w prawdziwych testach, w aplikacjach, ktore z tego korzystaja bo hdtach/hd tune nie pokaze prawdziwej wydajnosci macierzy. 3. Mam identyczny kontroler tylko, ze od Adapteca. Max to u mnie 124-125MB/S przy 32kb. 4. Jesli liczyles na lepsze transfery trzeba bylo isc w pciex4 albo cos na Intelu. Ale przecież PCIE1x ma transfer max 250MB/s, więc czemu miałoby się więcej nie wycisnąć?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Ale przecież PCIE1x ma transfer max 250MB/s, więc czemu miałoby się więcej nie wycisnąć??Pytanie do producenta. Widzialem test 2 R0 na pciex1, oba byly na Silu 3132 i ten firmowy - lepszy mial ledwo 140MB na Rapotrach, gdy jakis no name mial intelowskie wyniki. Na nim nie wycisniesz wiecej. Pisalem w tej samej sprawie do supportu adapteca, sprawdzili co trzeba, drajvery smigaja pod Sata II, a i tak niczego to nie zmienia. Na nim wiecej niz 120 nie wycisniesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@jw3r Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Pytanie do producenta. Widzialem test 2 R0 na pciex1, oba byly na Silu 3132 i ten firmowy - lepszy mial ledwo 140MB na Rapotrach, gdy jakis no name mial intelowskie wyniki. Na nim nie wycisniesz wiecej. Pisalem w tej samej sprawie do supportu adapteca, sprawdzili co trzeba, drajvery smigaja pod Sata II, a i tak niczego to nie zmienia. Na nim wiecej niz 120 nie wycisniesz. A to w takim razie dlaczego, gdy kopiuje plik np. 5GB z jednej partycji na drugą (w obrębie macierzy RAID), to startuje ze 100MB/s, i stopniowo spada do ok 50MB/s i tak leci już do końca?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 A to w takim razie dlaczego, gdy kopiuje plik np. 5GB z jednej partycji na drugą (w obrębie macierzy RAID), to startuje ze 100MB/s, i stopniowo spada do ok 50MB/s i tak leci już do końca??Bo nastepuje odczyt i zapis w obrebie tych samych dyskow, a z tego co czytalem to R0 traci, gdy robi sie na nich jednoczesnie operacje odczytu i zapisu. Postaw 2 raidy, kopiuj z 1 raidu na 2 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...