Skocz do zawartości
Kszysiu

Monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kilka dni temu zakupiłem monitor Philips 190SW9. problem polega na tym że czasem obraz znika na około sekundę, półtorej i się znów pojawia... czasami nie dzieje się to w ogóle... zauważyłem że podczas oglądania stron internetowych, grzebania w plikach itd.(praca w środowisku windows) zdarzyło mi się to tylko raz...

za to jak dzisiaj grałem w flatout 2 to zdarzyło mi si się to 2 razy w ciągu około minuty, dwóch, a później już ani razu przez godzinę... obejrzałem już na nim ze 4 filmy i podczas oglądania nie zdarzyło to się ani razu...

Czy to wina monitora i lecieć z nim na gwarancję??

Czy może ustawień??

Co o tym myślicie?? Tylko nie piszcie "dokręć kable" bo to oczywiste że już to zrobiłem

PS.aha i jeszcze jedna może istotna wiadomość... do monitora nie był dołączony kabel dvi, a że moja karta graficzna ma tylko takie złącze, monitor jest podłączony przejściówka dvi->analog...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź jakie odświeżanie ekranu masz ustawione na pulpicie a jakie w grze. Chociaż jeżeli takie rzeczy się dzieją to pewnie jest coś spieprzone w monitorze, no chyba ,że masz jakieś bardzo dziwne odświerzanie ustawione dla tego monitora.

dla rozdz .1440x900 ten monitor powinnien mieć ustawione 60Hz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek prosta sprawa. Sprawdzenie monitora pod innym kompem, żeby wykluczyć jego uszkodzenie, jeśli będziesz pewny że monitor jest 100% sprawny to przyczyny trzeba szukać w twoim komputerze a konkretniej w karcie graf. lub sofcie (Windows, odświeżanie itd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już znalazłem co jest nie tak... ponieważ monitor po ustawieniu 1440:900 czy jakoś tak w ustawieniach zaawansowanych miał do wyboru odświeżania od 60 do 75 ustawiłem 75... zdaje mi się że powinien zakomunikować że to dla niego za dużo ale tego nie zrobił;/ a nie miałem jeszcze jako takiej styczności z problemami z lcd i nie wiedziałem że to tego wina... mimo to zdaje mi się że powinien komunikować że tryb wyświetlania poza zakresem czy coś.... ale dzięki za pomoc bo znając mnei to bym się głowił i poszedł z nim na gwarancję;/

pozdro

Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszę następny post, ponieważ minęło już kilka dni

Jednak problem znów się pojawia.

Oczywiście w 1440:900 w 60hz nie ma żadnego problemu

ale mój komp nie jest w stanie uciągnąć gier w takiej rozdzielczości...

Gram w flatouta 2 w 1280:800 i mimo ustawienia 60hz problem nadal się powtarza;/

Co może być nie tak??;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi