Skocz do zawartości
makusx

Legalność Programów/gier/filmów/mp3 Itp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeczytałem parę tematów o legalności oprogramowań, gier, filmów itp. Chciałem się was zapytać czy dobrze to zrozumiałem przy okazji może to pomoże innym

Wnioski:

1. Programy, gry- posiadanie, ściąganie jest nielegalne jeśli nie posiadamy licencji

2. Filmy, mp3 - można ściągać, i przechowywać do własnego użytku i rodziny/osób bliskich, nie można rozpowszechniać, uploadować

Do 1 pkt nie mam zastrzeżeń, prawa autorskie itp

ale do 2?? to też właściwie jest łamanie praw, przynajmniej tak mi się zdaje

Chciałbym aby ktoś porządnie to wytłumaczył tutaj raz na zawsze bo ostatnio słyszę u kolegów różne wersje, a chciałbym używać argumentów prawdziwych i wiedzieć w końcu co można a co nie...

Z góry dzięki za odpowiedz

Pozdrawiam,

Makusx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mp3 są legalne lecz po 24h od momentu ściągnięcia należy je usuwać z dysku. Tak naprawdę nie wierzę, żeby ktokolwiek stosował się do tej zasady ;)

Co do fimów to nie wiem.. Wydaję mi się, że DVD nie można od tak sobie ściągać ponieważ one też posiadają licencję tak jak gry, stosuje się zabezpieczenia przed kopiowaniem itd. Pozatym chyba wszystkie wypożyczalnie by padły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi