Schranzer Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 (edytowane) Witam Podejrzewam moje ramy o brak kompatybilnosci z plyta glowna. Komp z podpisu. Mam dwa komputery z ta sama plyta glowna i ciut innymi komponentami. Przelozylem te ramy do drugiego komputera gdzie mykal goodram ( bez problemow) - narazie komputer nie zlapal freeeza lecz prime w blend test wywalil mi error na jednym workerze ( po 4 minutach - w large fft zlapal errora po 21 minutach) - ten komp nie jest krecony w ogole. Czyzby oznaczalo to uszkodzenie pamieci czy moze tylko brak kompatybilnosci z plyta? Memtest nic mi nie znalazl. Glebiej problem z freezami opisany jest tutaj: http://forum.purepc.pl/Podstawowe-Zagadnie...mu-t311805.html Pytanie z innej beczki..z racji ze sa to ramki cl7 powinny one startowac od razu jako cl7 czy trzeba je przestawic w biosie? Dzialaja jako cl9 od nowego - proba recznego przestawienia konczy sie zworka. Dodatkowo - pamieci te dosc mozno sie grzeja..czy to tez normlane.. nie zeby parzyly ale byly wyraznie cieple. Dzieki za ew. pomoc. Edytowane 19 Listopada 2009 przez Schranzer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
\\ MarcO // Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 AD31333E002GU2K Ustaw je ręcznie w biosie 1333Mhz CAS 7 TRCD 7 TRP 7 TRAS 20 Command rate 2T Napięcie 1.65V Jesli na pamięciach nie jest napisane 1T to ustawiamy je domyślnie na 2T (bardziej stabilne) , jednakże można ustawić 1T co da lekki przyrost wydajności lecz niekiedy może byc niestabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Schranzer Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Szkoda ze tak pozno. Pamieci juz nie posiadam. Robilem probe ns 7-7-7-20 niestety komp nie wstal. Tak czy siak dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nolej Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 AD31333E002GU2K Ustaw je ręcznie w biosie 1333Mhz CAS 7 TRCD 7 TRP 7 TRAS 20 Command rate 2T Napięcie 1.65V Jesli na pamięciach nie jest napisane 1T to ustawiamy je domyślnie na 2T (bardziej stabilne) , jednakże można ustawić 1T co da lekki przyrost wydajności lecz niekiedy może byc niestabilnie. Siema, jak ustawiłeś command rate na 2t na tej płycie? (asus evo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 (edytowane) Nie ustawisz,a tyczylo sie to zapewne do Gigabyte. Edytowane 5 Grudnia 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...