Skocz do zawartości
Fresco Fryzjer

LAN + 1 komp przez radio. Jak i czym?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przejrzałem posty dotyczące sieci bezprzewodowych ale mam pewne pytania co do tej technologii i rozwiązań. Sytuacja wygląda następująco. Jest sieć LAN (wszyscy userzy są podpięci pod jeden switch), do switch'a podpięty jest serwer/router (na linuksie) a do niego jeszcze jedna sieciówka która idzie do modemu (internet). Chciałbym podłaczyć jednego dodatkowego kompa ale przez połączenie radiowe i udostępnić mu internet (ewentualnie aby działał równolegle do reszty kompów - widoczność w otoczeniu sieciowym itd). Odległość między LANem na nowym kompem to jakieś 50-100m, nic nie przesłania łączonych budynków. Moje pytania są następujace :

Jaką metodą połączyć tego nowego kompa z LANem, do routera/serwera załadować kartę radiową i to samo w nowym kompie, czy kupić jakiś AP ?? Czy trzeba zakupić jakieś anteny kierunkowe ?? Jakie elementy muszą być aby zestawić takie połączenie ?? Gdybym chciał aby nowy komp działał w tym LANie (widoczność w otoczeniu i wymiana danych między kompami) to jakie elementy zakupić , gdzie podpiąć itd. ??? Chciałbym zrobić to w miarę tanim kosztem ale nie na jakiś bublach. Proszę o konkrety, jakie modele sprzętów itd, orientacyjne ceny... Z góry dzięki za wszelkie info w mojej sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobrykałem troche w temacie i mam pewną koncepcję.

Sporo się mówi o tym wapach 1965 planeta... zainteresowałem się nimi. Jeśli miałbym połączenie zrobić na tym sprzęcie to mam zamysł aby wyglądało to tak :

(serwer/router linux)------switch----WAP(multiple bridge)~~~~~~~WAP(bridge)----stacja robocza(komp nowego usera)

Napiszcie proszę czy to dobry pomysł, ewentualnie co zmienić??

Czy te urządzenia mogą stać w domu, za szybą tzn. nie uśmiecha mi się ich montować na parapecie na zewnątrz. Jeśli miałbym je montować jednak na zewnątrz to jak je obudować i jak je przytwierdzić ???

Czy te wbudowane antenki wystarczą ??? Co jeśli nie, ile koszują anteny dookulne i kierunkowe ??

Czy przy takim połączeniu jakie namalowałem nowy komp będzie widoczny w otoczeniu sieciowym i będzie można z nim wymieniać w tym trybie jakieś dane ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi