Skocz do zawartości
JuLeK

Chłodnica do WC...

Ktora lepsza i wydajniejsza?  

1. 1. Ktora lepsza i wydajniejsza?

• Nagrzewnica od Lublina za 80zl
      12
    • Chlodnica z 4MaxCool'a za 90zl
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Julek, tylko Lublin !!!

Wczoraj uruchomilem wreszcie WC (chlodnica , nowka , LUBLIN, 80 zl)

Przy 1740 MHz i 1,85 Vcore, i 28*C temp otoczenia, mam cale 29*C na procu !!!

Zaznaczam ze mam 3 wentyle 92 mm, puszczone na 5V, to i tak starcza w zupelnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Julek, tylko Lublin !!!

Wczoraj uruchomilem wreszcie WC (chlodnica , nowka , LUBLIN, 80 zl)

Przy 1740 MHz i 1,85 Vcore, i 28*C temp otoczenia, mam cale 29*C na procu !!!

Zaznaczam ze mam 3 wentyle 92 mm, puszczone na 5V, to i tak starcza w zupelnosci.

W spoczynku..? Bo niemożliwe żebyś miał o 1C większą temp na procu niż temp. pokojowa, w stressie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Julek, napisalem ze: mam (teraz) 30*C w spoczynku, czyli 2*C powyzej temperatury jaka jest u mnie w pokoju.

W grach, ani innych grzejacych progsach nie sprawdzalem jeszcze

BTW, czy ktory program pokazuje temp. w jadrze proca ? oraz czy A XP ma taki czujnik inside ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak Athlon XP ma diode termiczna w srodku. Niestety zaden program jak narazie tego nie pokazuje :( (przynajmniej ja nie znalazlem) Moja plyta ma w biosie odczyt sygnalu z tej diody i jest to jednoczesnie zabezpieczenie przed spaleniem procka (i dziala bo mam filmiki cos ale z toms hardware ze sciaganiem coolera 8) ) Powyzej ustalonej temperaturki plyta odlacza zasilanie... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak Athlon XP ma diode termiczna w srodku. Niestety zaden program jak narazie tego nie pokazuje :(  (przynajmniej ja nie znalazlem)  Moja plyta ma w biosie odczyt sygnalu z tej diody i jest to jednoczesnie zabezpieczenie przed spaleniem procka  (i dziala bo mam filmiki cos ale z toms hardware ze sciaganiem coolera  8) ) Powyzej ustalonej temperaturki plyta odlacza zasilanie...  8)

Epox tez ma cos takiego, w biosie mam shutdown na 65*C ustawione

Szkoda ze nie mozna odczytywac z poziomu Windy tej temp. w jadrze 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak Athlon XP ma diode termiczna w srodku. Niestety zaden program jak narazie tego nie pokazuje :(  (przynajmniej ja nie znalazlem)  Moja plyta ma w biosie odczyt sygnalu z tej diody i jest to jednoczesnie zabezpieczenie przed spaleniem procka  (i dziala bo mam filmiki cos ale z toms hardware ze sciaganiem coolera  8) ) Powyzej ustalonej temperaturki plyta odlacza zasilanie...  8)

A shutdown nastepuje na podstawie odczytu z diody termicznej czy z czujnika na plycie? Bo ja w windowsowych programikach mam odczyt z czujnika w sockecie a procek sie wylacza po osiagnieciu ustalonej przezemnie temperaturki w jadrze..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A shutdown nastepuje na podstawie odczytu z diody termicznej czy z czujnika na plycie? Bo ja w windowsowych programikach mam odczyt z czujnika w sockecie a procek sie wylacza po osiagnieciu ustalonej przezemnie temperaturki w jadrze..

No wlasnie nie jestem pewien z ktorego czujnika jest pobierana temp do shutdawn-u

Pod Winda to na pewno jest pomiar z tej w sokecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temeratura w win jest z czyjnika na MoBo a temperatura shutdownu jest z diody termicznej w jądże CPU.

P.S. GŁOSUJCIE :!: co jest, tylko 8 głosów.. :?: Do roboty bo niewiem co wybrać :lol: :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temeratura w win jest z czyjnika na MoBo a temperatura shutdownu jest z diody termicznej w jądże CPU.

Watpie... Przy 65C w jadrze to by sie nawet winda nie zdazyla uruchomic... Po intensywnej pracy ja mam powyzej 70 C w jadrze a 43-47 z czujnika na plycie... Niestety nie mam aparatu zeby zrobic zrzut ekranu z BIOS'a :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie, która będzie lepsza..? Pytam bo tą chłodnica z 4Max'a mogę mieć bez wntyla za jakies 100zł, więc niewiele drożej od tej z Lublina :wink:  :o

Człowieku - Lublin rządzi, sam mam taką (wcześniej już o tym pisałem), mieszczą się na niej dwa wentyle 12x12, a i bez wentyli jest świetna.

Jej jedyna wada to rozmiar - jest wprawdzie węższa od tych ze sklepów komputerowych, ale dwa razy dłuższa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...