Skocz do zawartości
qki

popsute gniazdo klawiatury na plycie - gdzie naprawiac:(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam plyte FIC na VIA MVP3 i procka AMD K6-2 400mhz, troche ramu i chcialem zlozyc sobie drugiego kompa. Niestety jest problem bowiem cos padlo gniazdo klawiatury na tej plycie (to tzw. DIN), a plyta jest jeszcze AT i nie ma PS2. No i klops, bo nie wiem gdzie to naprawiac

Wydaje mi sie ze cos sie przerwalo w gniezdzie, bo zasilanie do klawiatury dochodzi.

CZy wiecie gdzie w Warszawie mozna to naprawic, macie jakies sprawdzone miejsca serwisowe w stolicy :)? i ile to moze kosztowac :)

Od razu mowie ze lutownice mialem dwa w reku i raczej nie podejmuje sie samodzielnej naprawy:(

Za wszelkie sugestie i rady dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź bezpiecznik klawiatury. Najczęściej jest on koło gniazd PS2. Jest to element SMD (przylutowany powierzchniowo) 2 razy szerszy od reszty (od kondensatorów czy rezystorów) Często jest koloru zielonego i ma narysowaną na powierzchni taką falkę (jak jeden okres sinusa) co oznacza właśnie symbol bezpiecznika. Jeżeli z jednej strony elementu jest 5V a z drugiej jest 0 to znaczy że się przepalił i wymaga zamiany na zwykły bezpiecznik na kabelkach o wartosci 3A. Nie wiem jaki rodzaj byłby odpowiedni, ale chyba najlepiej zastosowac szybki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...