jogi Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 wiec pokolei, zainstalowalem juz te plytke glowna, wrzucilem system W98 (brak na razie PLN na kontr. SCSI II dla skanerka pod okna >98), wszystko poszlo gladko i ladnie, mam jednak pare pytan: 1) po odpaleniu kompa mam nastepujace symbole: Phoenix Award Bios v6.00PG 1984-2002 11/18/2002 a na dole ekranu 11/18/2002-nVidia-nForce-JS61BC0CC-00 i teraz pytanie, czy oznacza to, ze mam jakis starszy BIOS z 2002roku? ktos aktualizowal moze na jakis nowszy? jaka wersja byc powinna? 2) jak dokonam modyfikacji w BIOSIE jakichs ustawien czasami po wcisnieciu F10 i zapisaniu ustawien komp zamiast samoistnie sie zresetowac na srodku ekranu pokazuje mi takie pogibane ikonki jak usmiechnieta mala karta, symbol jakis z kart (to sie zwie chyba pik) itp, razem 8 moze 9 znaczkow i pomaga jedynie alt+ctrl+del, po wejsciu ponownie do BIOSA oczywiscie wszystkie dane sa zapisane poprawnie. Podejrzenia padaja na wersje BIOSa...jesli rzeczywiscie jest on z 2002 roku... 3) plytka posiada USB2.0, z tego co sie doczytalem, to wsparcie do USB2.0 ma jedynie W2000 i XP ale nie W98. Czy wyjasnia to zatem fakt, ze w menadzerze urzadzen panelu sterowania mam jeden zolty znak zapytania i opis "PCI Universal Serial Bus" ? w momencie gdy wrzucilem plytke ze sterami i podalem sciezke do driverow od W2000 system "niby" zainstalowal to urzadzenia i poinformowal, ze pracuje poprawnie, brak rowniez konfliktu przerwan... ktos moze mnie oswiecic w tym temacie? inne dwie pozycje USB w panelu zainstalowaly sie poprawnie i nie ma konfliktow... 4) rzecz ostatnia, jesli ktos ma te plyte glowna i zamontowal Digidoc'a to co pojawia mu sie po uruchomieniu systemu na wyswietlaczu? ja po uruchomieniu W98 mam caly czas "FF", jak odpale programik Digidoc to wskazuje mi juz pozniej aktualna temp. procka, a w samym programie temp systemu, wszelkie rpm'y i napiecia... a na koniec czyste info: sprzet jeszcze nie jest podkrecany, wskazania sa takie po ok. 5 godzinach pracy: CPU (ATH2000XP+ ThB):50st. 2766rpm syst:35st (jeszcze bez obudowy,ale w szafce) 1599rpm napięcia trzymaja sie ok. roznia sie dopiero setną czescią po przecinku jesli cokolwiek wiecie, znacie, mieliscie do czynienia z ta plytka to dajcie znac ;) pozdr. Jogi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 1) tak - masz bios z 18-11-2002 roku nowego poszukaj na www.chaintech.com.tw albo lepiej www.chaintech.de 2) to jest wina BIOSU - też tak miałem przed zmianą 3) stery win2k nie nadają się dla win98 4) jest to normalne - bez pracy DigiDoc LED-y wyświetlają POST's code BIOS'a info temperatury zawyżone - normalka u chaintecha... faktycznie będziesz mieć kilka stopni niżej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogi Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 pozwole sobie zatem na jeszcze dwa pytanka... 1) jak pominales problem z tym PCI USB ? wylaczyles to spod BIOSa czy zaciagnales jakies stery pod W98? 2) w jaki sposob wgrywales nowego BIOSa. wersje sciagnalem ze strony chaintechUSA ale to jest jeden plik BIN po rozpakowaniu. Rozumiem, ze trzeba miec dysk startowy i tam zaladowac plik, ale jak pozniej to ugryzc, jakis jeszcze soft trzeba do tego miec ? z gory dziekuje bardzo za pomoc :) PS - sorki za troche lamerskie pytania, ale na historii tego foruma i innych nie moglem znalezc info nt. wymiany biosa w plytach Chaintecha a support techniczny na polskich stronach jest taki sobie :? pozdr. Jogi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 1) nijak - mam XPprof - wyłącz to w MENADŻERZE URZĄDZEŃ 2) dyskietkę z plikiem biosu xxx.BIN wsadź do flopa , a przy uruchamianiu kompa w momencie pokazania się "press DEL to enter setup or Alt+F2 to AWDFlash naciśnij po prostu Alt+F2... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogi Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 oki, wlasnie dogrzebalem sie jeszcze do strony o USB2.0 w W98 i doczytalem sie, ze nie bedzie zadnego supportu dla USB2.0 w W98 i NT4.0, tak wiec pozostaje wylaczenie tego a co do drugiego, to w takim razie wrzucam pliczek do dyskietke i patrze co bedzie dalej. bardzo dziekuje za odpowiedzi i pomoc :) kupe czasu stracilem na podpinaniu wszystkiego, kabli od groma, ale przynajmniej nie trzeba dofinansowywac zakupu bo nie ma np. RAID czy FW czy jeszcze czegos :) dzis faza ostatnia doinstalowanie i odpowiednie skonfigurowanie winzgrozy :) pozdroofka Jogi ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 nie ciesz się z RAID'a , bo albo kupisz dyski na S-ATA , albo przejściówki S-ATA->IDE Raid w 7NJS da się zestawić TYLKO na S-ATA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogi Opublikowano 13 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2003 to fakt, ale chyba lepszy Promise PDC20376/ 2/1 niz Silicon Image Sil3112ACT/ 2/0 o ktorym troche nieciekawych zdan sie naczytalem... Jogi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...