Skocz do zawartości
Gość MaRuH

Wyciszenie Komputera Do 150zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym jak najlepiej wyciszyć komputer do 150zł. Posiadam obudowę cooler mastera 330, w obudowie znajdują się dwa wentylatory 120mm jeden cooler mastera drugi to zephyr, procesor chłodzi pentagram 100alcu a na nim siedzi xilience 92mm, karta graficzna ma założone accelero s1 rev2 na którym siedzi acutake 120mm, w zasilaczu pracuje seryjny wentylator 140mm. Wszystkie wentylatory pracują na 12v by temperatury były niskie, ale za to komputer trochę szumi, jest to szum dość słyszalny lecz nie bardzo głośny, gdy wszystkie chodzą na 5v jest ciut ciszej lecz temperatury automatycznie idą w górę o 10 C. Postanowiłem raz i w miarę porządnie zainwestować w wyciszenie komputera, chcę na to przeznaczyć 150zł, czy za taką kwotę kupię w miarę dobre wentylatory?, potrzebuję 3x120mm , raz 92mm i raz 140mm do zasilacza, zależy mi na tym by chłodziły wydajnie a przy tym były ciche. Jeśli jest to realne przy tej kwocie to proszę o jakieś propozycję.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chciałbym jak najlepiej wyciszyć komputer do 150zł. Posiadam obudowę cooler mastera 330, w obudowie znajdują się dwa wentylatory 120mm jeden cooler mastera drugi to zephyr, procesor chłodzi pentagram 100alcu a na nim siedzi xilience 92mm, karta graficzna ma założone accelero s1 rev2 na którym siedzi acutake 120mm, w zasilaczu pracuje seryjny wentylator 140mm. Wszystkie wentylatory pracują na 12v by temperatury były niskie, ale za to komputer trochę szumi, jest to szum dość słyszalny lecz nie bardzo głośny, gdy wszystkie chodzą na 5v jest ciut ciszej lecz temperatury automatycznie idą w górę o 10 C. Postanowiłem raz i w miarę porządnie zainwestować w wyciszenie komputera, chcę na to przeznaczyć 150zł, czy za taką kwotę kupię w miarę dobre wentylatory?, potrzebuję 3x120mm , raz 92mm i raz 140mm do zasilacza, zależy mi na tym by chłodziły wydajnie a przy tym były ciche. Jeśli jest to realne przy tej kwocie to proszę o jakieś propozycję.

czy realne... ciezko powiedziec, ale mozna sprobowac... 140 to z tanich napewno Zephyr. ponoc dosc ciche i do zasilki wystarczy. 120 to jak rozumiem tez w poziomie, a do tego tylko Typhoony. a do normalnej pracy moze byc np. Fander Selekta.

Zephyr 140 - 24,-

2x Fander 120 - 78,-

Typhoon 120 - 49,-

Noiseblocker 92 - 29,-

-----------------------------

Razem - 180,-

Jak zostawisz tego Xilence na procu, to 150,- wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xilence idzie w odstawkę, na 12v jest słyszalny na 5v słabo wieje. Kupię tak jak mi zaproponowałeś, te 30zł ewentualnie mogę dopłacić.

ewentualnie zamiast tego noiseblockera warto dolozyc do Typhoona 92. bedzie prawdopodobnie cichszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a ja powiem, że do zasilacza polecałbym wentyle na łożysku kulkowym. Dużo lepiej znoszą wysoką temperaturę, jak i pracę w poziomie. Przykładem może być Scyhte s-flex (choć nie wiem, czy jest w wersji 140mm)

Do obudowy polecałbym fandera selekta 120 mm- jest to rozsądny kompromis pomiędy głośnością, ceną i trwałością (ale przykręcone pionowo!) Posiadam i jestem zadowolony, choć skręcone na minimum -600rpm- to jednak słyszalne (bardzo delikatny szum powietrza, słychać głównie wieczorem)

Bardzo polecam zrównoważony przepływ - czyli podobna wydajność wentylatorów wyciągających, jak i dmuchających do wnętrza obudowy

Co do karty grafiki - to jeśli nie będzie OC, to dałoby radę jedynie pasywnie na accelero, (ale wentyl dmuchający z przodu obudowy, choćby na minimum!) tylko trzeba radiatorków na sekcję zasilania i na pamięci.

Co do procesora, to problem jest taki, że pentagram wymaga relatywnie dużego przepływu powietrza. IMO, nie wystarczy budżetu żeby dokładać do czegoś wolniejszego, tylko zredukuj prędkość obecnego wentylatora, dodatkowo ustaw automatyczną regulację - będzie głośny jedynie podczas obciążenia.

Najważniejsze - wyciszenie dysku. Weź starą gąbkę do kąpieli i połóż dysk na nie na dnie obudowy. Gwarantuję dużą różnicę. Sam mam jeden z najcichszych - samsung 500GB, porządną, nie wpadającą w drgania obudowę - NZXT Adamas, i różnica była kolosalna. Obecnie dysk siedzi w SQD i jest dodatkowo podwieszony na gumie elastycznej, ale samo sqd to ponad 100pln :/ (na początek gąbka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki za odpowiedzi. Postanowiłem że do zasilacza nie będę kupował wentylatora, dlatego że za niedługi czas będę zasilacz wymieniał na coś mocniejszego. Jednak dokonałem już zakupów, do obudowy kupiłem dwa fandery selekta 120mm, na procka idzie Noiseblocker 92mm, karta graficzna jest po OC także na accelero idzie Scythe Gentle Typhoon 120mm, po świętach kupuję zasilacz be quiet! Pure Power L7-530W. Co do dysku, mam samsunga F3, jest mocno przykręcony do obudowy i nie narzekam na niego, jest bardzo cichy i nic nie wpada w wibrację, bezpośrednio na niego wieje wentylator 120mm i jego temp to max 30C, ale spróbuję z tą gąbką i zobaczę jaki będzie efekt. Mam nadzieję że powyższa inwestycja zapewni mi jako taką ciszę, nie liczę na całkowitą bezgłośność ale jeśli komputer będzie chodził o 50% ciszej niż teraz to będę zadowolony :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a ja powiem, że do zasilacza polecałbym wentyle na łożysku kulkowym. Dużo lepiej znoszą wysoką temperaturę, jak i pracę w poziomie. Przykładem może być Scyhte s-flex (choć nie wiem, czy jest w wersji 140mm)

ty chyba nie masz zielonego pojecia jakie wentyle sa na lozysku kulkowym i jakie jest zastosowane w s-flexach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi