Skocz do zawartości
bergson

Programowanie W Kalkulatorze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno kupiłem kalkulator TEXAS Instruments TI-83, gdyż potrzebny mi jest kalkulator programowalny na studia aby pisac w nim programy geodezyjne. Po sprawdzeniu jego funkcji okazało się że ma on tylko zmianę miar kątowych albo na radiany, albo na stopnie bez gradów co w geodezji to podstawa. W związku z tym mam pytanie dotyczące tego czy przy programowaniu w kalkulatorach programowalnych (nawet innych modeli i nawet z funkcją radianów) przy wykonywaniu operacji np. arctg z jakiejś tam wartości wynik będzie wyświetlany w radianach niezależnie od tego w jakich jednostkach będzie ustawiony kalkulator??? Pytam dlatego bo np przy programowaniu w Turbo Pascalu wynik zawsze będzie w radianach i do funkcji będziemy musieli zawsze dopisać *Pi/180 dla stopni albo *Pi/200 dla gradów by pokazało chciany wynik.

Czy mam zmienić kalkulator na taki co ma funkcję gradów czy pozostać przy tym co mam. I jeżeli ktoś się zna na kalkulatorach to czy lepszy jest TI-83 od np. CASIO CFX-9850G PLUS(chodzi mi w szczególności o programowanie, który jest bardziej profesjonalny pod tym względem), bo ewentualnie mogę zmienić kalkulatory.

Proszę o odpowiedz jeżli ktoś się na tym zna. Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi