urban92 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 (edytowane) Witam, złożyłem sobie taki sprzęt tanim kosztem do testów serwera domowego: - Pentium 4 505J 2.6 Ghz - Gigabyte GA-8I945P Pro - Modecom Feel 400 W Sęk w tym że chciałbym sprawdzić czy mobo i reszta komputera jest sprawna, nie posiadam jednak wolnych ramów DDR2. Komputer bez pamięci ram wydaje dziwne piszczenie, nie wydaje mi się żeby było ono spowodowane brakiem ramów. Oto plik mp3 z nagranymi beepami po uruchomieniu: http://www.przeklej.pl/plik/beep_mp3-0006gl8ae5ne2j6 Pewnie zapytacie się dlaczego testuje płytę bez ramów ? Bo podejrzewam że jest uszkodzona, nie mam od kogo pożyczyć kości DDR2. Nie chcę kupić ramów kiedy płyta nie będzie działać bo będzie to wyrzucenie kasy w błoto. Ktoś już spotkał się z przypadkami podobnego piszczenia na tej lub innej płycie ? Chce się upewnić czy warto kupić ram pod nią. Edytowane 20 Grudnia 2009 przez urban92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Kazdy Bios piszczy bez ramu, moze liczysz jeszcze ze komp sie bez niego odpali i pokaze komunikat w stylu "Test OK" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 W ramach wyjaśnienia, to ten pisk to właśnie sygnał błędu, którym jest brak pamięci RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...