direk Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 Witam! A więc mam zamiar podkręcić mojego quada do 3.5~ Ghz a że jest to E0 to może nawet na niższym napięciu jak nominalne i teraz pytanie...Czy po obniżeniu napięcia a zwiększeniu taktowania fazy płyty głównej będą bardziej obciążone czy mniej? ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kszysiu Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 chyba żartujesz?? 3.5ghz na niższym napięciu niż nominalne?? a może frytki do tego?:D(żart) niewiem czy to do osiągnięcia będzie na standardowym napięciu... a co dopiero na obniżonym... Napisz najpierw może jaki to proc i jaka płyta?? ps. właśnie zauważyłem datę dołączenia i date napisania postu... czy ty specjalnie po to się na forum zarejestrowałeś?????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 e8600 może podkręci w ten sposób ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kszysiu Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 (edytowane) Witam! A więc mam zamiar podkręcić mojego quada do 3.5~ Ghz od kiedy e8600 jest quadem?:D ale że on tyle kręci to się nei dziwie... dla niego to tylko kilka % przetaktowania...:) Edytowane 27 Grudnia 2009 przez Kszysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 To zależy od procesora, ale niższe napięcie niż nominalne i 3,5 GHz, to wątpie. Ja mam słabo kręcącego się Quada Q9550, też z E0. 3,6 GHz robi na 1,32 V. =/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
direk Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Dobra źle się zrozumieliśmy. Nie chodzi mi tu o to ile się podkreci tylko czy np na NOMINALNYM (już nie niższym) napięciu a prędkości np 3.6ghz procesor będzie brak więcej prądu i bardziej obciążał fazy płyty głównej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuxus Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 (edytowane) co ty masz z tymi fazami, boisz się jakiegoś "przeciążenia" którego nie będzie, sprzęt jest po to żeby do podkręcać, 3,6 Ghz nie osiągnie na domyślnym napięciu, musisz trochę je podbić. Edytowane 28 Grudnia 2009 przez tuxus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Tak jak kol. wyżej, o te fazy bym się nie martwił. Lepiej zadbać o dobre chłodzenie dla procesora, bo 3,6 GHz, to na nominalnych nie osiągniesz raczej. Jeden zrobi to na 1,28 V, jeden na 1,3 V, jeden na 1,32 V, jeszcze inny na 1,35 V(Padaka... :P). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
direk Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Tak jak kol. wyżej, o te fazy bym się nie martwił. Lepiej zadbać o dobre chłodzenie dla procesora, bo 3,6 GHz, to na nominalnych nie osiągniesz raczej. Jeden zrobi to na 1,28 V, jeden na 1,3 V, jeden na 1,32 V, jeszcze inny na 1,35 V(Padaka... :P). W temacie o Q9550 w co drugiej sygnaturę mamy procki które na nominalnych robią po 3.6 i więcej ALE mi kompletnie nie o to chodzi... po prostu daje takie przykłady poza tym jak już o tym mowa to mój poprzedni E4300 robił 3ghz na 1.3v a normalne miał 1.325. No i powiedzmy że na jego przykładzie chciałbym się dowiedzieć CZY na takim napięciu i wyższym taktowaniu pożerał on więcej prądu i dlaczego skoro miał niższe v? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k33l Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 (edytowane) http://zenfist.pl/kalkulator-mocy-zasilacz...a-news-151.html Wpisz sobie swojego procka i podane napięcia dla tego samego taktowania. Więcej V to więcej mocy bo A tyle samo. NP. Q6600 1.3V 3.6GHz to 146W a na 1.4V już 170W. Twój Q9550 1.2V 2833MHz 95W, 1.2V 3600MHz 121W 1.3V 3600MHz 142W. http://www.antec.outervision.com/ Edytowane 28 Grudnia 2009 przez k33l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...