Skocz do zawartości
direk

Jak To Jest Z Napięciem Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

A więc mam zamiar podkręcić mojego quada do 3.5~ Ghz a że jest to E0 to może nawet na niższym napięciu jak nominalne i teraz pytanie...Czy po obniżeniu napięcia a zwiększeniu taktowania fazy płyty głównej będą bardziej obciążone czy mniej? ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba żartujesz?? 3.5ghz na niższym napięciu niż nominalne?? a może frytki do tego?:D(żart) niewiem czy to do osiągnięcia będzie na standardowym napięciu... a co dopiero na obniżonym...

Napisz najpierw może jaki to proc i jaka płyta??

ps. właśnie zauważyłem datę dołączenia i date napisania postu... czy ty specjalnie po to się na forum zarejestrowałeś??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od procesora, ale niższe napięcie niż nominalne i 3,5 GHz, to wątpie.

Ja mam słabo kręcącego się Quada Q9550, też z E0. 3,6 GHz robi na 1,32 V. =/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra źle się zrozumieliśmy. Nie chodzi mi tu o to ile się podkreci tylko czy np na NOMINALNYM (już nie niższym) napięciu a prędkości np 3.6ghz procesor będzie brak więcej prądu i bardziej obciążał fazy płyty głównej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ty masz z tymi fazami, boisz się jakiegoś "przeciążenia" którego nie będzie,

sprzęt jest po to żeby do podkręcać,

3,6 Ghz nie osiągnie na domyślnym napięciu, musisz trochę je podbić.

Edytowane przez tuxus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak kol. wyżej, o te fazy bym się nie martwił. Lepiej zadbać o dobre chłodzenie dla procesora, bo 3,6 GHz, to na nominalnych nie osiągniesz raczej. Jeden zrobi to na 1,28 V, jeden na 1,3 V, jeden na 1,32 V, jeszcze inny na 1,35 V(Padaka... :P).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak kol. wyżej, o te fazy bym się nie martwił. Lepiej zadbać o dobre chłodzenie dla procesora, bo 3,6 GHz, to na nominalnych nie osiągniesz raczej. Jeden zrobi to na 1,28 V, jeden na 1,3 V, jeden na 1,32 V, jeszcze inny na 1,35 V(Padaka... :P).

W temacie o Q9550 w co drugiej sygnaturę mamy procki które na nominalnych robią po 3.6 i więcej ALE mi kompletnie nie o to chodzi... po prostu daje takie przykłady poza tym jak już o tym mowa to mój poprzedni E4300 robił 3ghz na 1.3v a normalne miał 1.325. No i powiedzmy że na jego przykładzie chciałbym się dowiedzieć CZY na takim napięciu i wyższym taktowaniu pożerał on więcej prądu i dlaczego skoro miał niższe v?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://zenfist.pl/kalkulator-mocy-zasilacz...a-news-151.html

Wpisz sobie swojego procka i podane napięcia dla tego samego taktowania. Więcej V to więcej mocy bo A tyle samo.

NP. Q6600 1.3V 3.6GHz to 146W a na 1.4V już 170W.

Twój Q9550 1.2V 2833MHz 95W, 1.2V 3600MHz 121W 1.3V 3600MHz 142W.

http://www.antec.outervision.com/

Edytowane przez k33l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi