Skocz do zawartości
el caco

Philips Brilliance 201p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Już jakiś czas temu zakupiłem na allegro monitor Brilliance 201P (CRT). Wszystko było by spoko gdyby nie "gradient" przy wyświetlaniu obrazu.

Wygląda to tak, że jeżeli skalibruje monitor patrząc się na lewą stronę ekranu to prawa będzie np. lekko podbarwiona na różowo. Nie są to jakieś diametrale różnice ale lubię sobie czasem coś tam sklecić w programie graficznym i to przeszkadza.

Monitor ma tą przypadłość od kiedy kupiłem monitor, także pomyślałem że jest najzwyczajniej w świecie wadliwy. Jednak ostatnio zauważyłem, że przy przekręcaniu monitora ekran przebarwił się na ułamek sekundy na niebiesko.

Czy może to być wina przewodu D-SUB? jest odpinany także mógłbym go wymienić. Nie chce jednak wydawać 40pln na przewód jeżeli to nic nie pomoże.

PS. Aha, kabel do monitora to zwykły d-sub<--->d-sub ale kiedy zamienię końcówki przewodów (końcówke od GPU wepnę do monitora i na odwrót) to obraz traci na ostrości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

degauss - poszukaj w menu - moze sie namagnesowal - klasyczny bubel w crt...raczej mechaniczne uszkodzenie w gre nie wchodzi bo mialbys znacznie wyrazniejszy efekt

ps.nie lepiej bylo wziąć lcd?z dvi koniecznie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no degauss to znam ale to nie to.

Monitor kosztował mnie 150pln z przesyłką za 21" także nie ma co porównywać. Za rozsądnej jakości LCD (nie TN'ke) musiałbym dać co najmniej 1k.

W każdym bądź razie dzięki.

Szczęśliwego Nowego Roku :banana:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi