gaxx Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Witam, Co chcę osiągnąć: Od paru dni męczę się z skonfigurowaniem modemu speedstream 4100 by był całkowicie transparentny w sieci, natomiast router przydzielał sobie zewnętrzne ip. Problem chcialem rozwiązać sam jednak chyba nie mam na to wystarczającej wiedzy. W sekcji o teoriach przygotowywałbym się na miejscu czytelnika na wielkie steki bzdur, a co za tym idzie posiłbym o wyrozumiałość i cierpliwość :P Krótki opis obecnej sytuacji: Łącze: Neozdrada TP Modem: SpeedStream 4100 Router: ASUS WL500gp v2 z OpenWrt Kamikaze 8.09. PPPoA skonfigurowane, zbridgeowane - ogólnie internet jest i nie narzekam (prócz tego, że router nie ma ip zewnętrznego IP) Skonfigurowane dokładnie wedle przedostatniego wpisu z tego wątku: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1130951.html Natomiast w OpenWRT, na interfejsie WAN wybrane mam dynamiczne przydzielanie adresu. Teoria, przemyślenia, spostrzeżenia, uwagi i różne rzeczy których nie rozumiem albo nie działają jak trzeba i chciałbym je omówić bo moja wiedza jest w tym temacie jest raczej niezbyt wielka: W internecie znalazłem dwie sprzeczne teorie na temat bridgeowania połączenia. Po przeczytaniu manuala z modemu doszedłem do wniosku, że mógłbym to zrobić jeszcze chyba na kilka sposobów ale chyba żaden nie działa tak jak bym sobie tego życzył :) Sposób 1: Pierwszy sposób który znalazłem to zwykłe przestawienie modemu w tryb "Bridge Mode" dostępny w menu setup. Problem jest tutaj taki, że jak już przełączę modem w ten tryb to interfejs www jest niedostępny, a dioda połączenia z internetem się nie świeci (mimo, że zanim przełączam go w ten tryb to połączenie działa normalnie). Teoria: Możliwe, że tryb ten działa jednak trzeba skonfigurować to połączenie wprost z routera - niestety nie mam pojęcia jak. Przychodzi mi do głowy jakieś PPPoE ale to chyba zupełnie nie do tego służy więc jak ktoś byłby w stanie to skomentować to byłbym bardzo wdzięczny. Sposób 2: Obecnie korzystam z tego rozwiązania i połączenie z internetem mam, jednak router nie przydziela sobie zewnętrznego adresu. Całość sprowadza się do dodania nowego VC do konfiguracji interfejsu WAN na modemie. Teoria: W konfiguracji VC z menu można wybrać kilka opcji. Obecnie używam RFC-2684 Bridged ale z menu mogę wybrać również RFC-2684 Bridged/IP. Dodam, że wygląda mi to bardzo przekonująco ponieważ w jego dalszej konfiguracji pojawia się kilka moim zdaniem interesujących opcji jak np. odnoszące się do poprzedniej teorii PPPoE, NAT/NATP itp. Jednak mimo licznych prób i różnych kombinacji na ślepo nie udało mi się osiągnąć pożądanego efektu. Inne sposoby: W manualu modemu znalazłem ciekawy opis funkcji NAT/NATP Server. In order to expose LAN-side hosts assigned private addresses to the public WAN, the Router can be configurated to use one of two methodologies: NAT or NATP. NAT can expose a single LAN-side host to the WAN. Na moje oko doskonale trafia to w sedno mojej sprawy. Wpisuje w odpowiednim okienku adres ip routera i.. Nic. Pingując domenę z Dyn DNS dostaję tylko taką brzydką odpowiedź: ping domena.pl PING domena.pl (192.168.254.1) 56(84) bytes of data. ^C --- domena.pl ping statistics --- 2 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 999ms W LUC-i w zakładce dotyczącej interfejsu WAN adresy są wciąż 'lokalne'. Ani widu adresacji z zewnątrz :P Im bardziej drążę ten temat tym bardziej szalone rzeczy przychodziły mi na myśl i postanowiłem ustawić sobie DMZ na router ale sytuacja wygląda tak samo jak wyżej. Absolutnie nic sie nie zmienia, odpowiedź na pingi z zewnątrz jest taka sama jak wyżej. Szczerze mówiąc skończyły mi się pomysły i postanowiłem napisać tutaj - może ktoś miał już doczynienia z tym urządzeniem albo podobną konfiguracją i chce się podzielić przemyśleniami tudzież rozwiązaniami albo ma chociaż jakieś sensowne uwagi/rady/proste łopatologiczne objaśnienia pewnych zagadnień. Uff, rozpisałem się. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...