lukil Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Witam wszystkich z uśmiechem w nowym roku :-))) Po wgraniu oprogramowania DD-WRT w DIR-300 pojawił się problem z rozruchem routera. Trzeba wyjąc wtyczkę z portu WAN włączyć zasilanie routera i jak się router uruchomi włożyć z powrotem wtyczkę w WAN. Inaczej router zawiesi się przy rozruchu. Internet mam z antenki 5 GHZ poprzez zasilacz jest podłączony kablem RJ45 do routera. Dla sprawdzenia przywróciłem oryginalny soft routera i problem znikł, znowu wgrałem DD-WRT i jest to samo. Jak to zrobić by samo ruszało, mam problem jak wyłączą prąd :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Jaką wersję DD-WRT wgrywałeś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukil Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Jaką wersję DD-WRT wgrywałeś ? Problem mam nie od dziś. Wgrałem DD-WRT z rok temu jakąś tam wersję i było ok jak miałem neta od innego dostawcy poprzez RJ45 z jakiegoś tam akces pointa. Po zmianie dostawcy neta zmiana sprzętu i problem się pojawił. Aktualizacja DD-WRT nie pomogła, dlatego przywróciłem soft domyślny by sprawdzić router, działa normalnie. Teraz wgrałem i jest to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 I rozumiem, że router zawiesza się, czyli nie można zalogować sie na jego panel www ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukil Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 I rozumiem, że router zawiesza się, czyli nie można zalogować sie na jego panel www ? Jak można wejść na panel jak router się nie uruchamia z włożoną wtyczką do port WAN? Nic nie działa, wszystkie porty lan mają przekreślona ikonkę od netu czerwonym krzyżykiem, 3 kompy po wifi też nie znajdują sieci. Muszę wyjąć wtyczkę z portu WAN, router rusza, teraz po uruchomieniu dopiero mogę włożyć wtyczkę w port WAN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 (edytowane) Stary ja tu się staram Tobie pomóc a ty się oburzasz? Musiałem być pewny, że dobrze zrozumiałem to co piszesz. Dopiero teraz dokładnie napisałeś jakie jest zachowanie routera więc wybacz, ale bez podstawowych info g... Ci pomogę. Dobrym rozwiązaniem jest rozebrać router i podpiąć się pod konsolę szeregową i zobaczyć co powoduje, że router nie bootuje. Rozumiem, że na dachu masz AP, masz do niego dostęp ? Być może jest tak, że podczas bootowania router otrzymuje od AP umieszczonego na dachu adres IP po dhcp, ale za szybko. Widać jakaś usługa w dd-wrt startuje za wcześnie, nie wiem czy da się to zrobić w dd-wrt ale należałoby umieścić usługę klienta DHCP (czyli pobieranie IP dla wanu) na samym końcu bootowania. Tak się da zrobić w openwrt, zaś dd-wrt na nim bazuje. Więc sprawdż, może się da. Albo jeszcze inaczej ustaw na sztywno adres IP dla DIR-300. Edytowane 2 Stycznia 2010 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukil Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 (edytowane) Stary ja tu się staram Tobie pomóc a ty się oburzasz? Musiałem być pewny, że dobrze zrozumiałem to co piszesz. Dopiero teraz dokładnie napisałeś jakie jest zachowanie routera więc wybacz, ale bez podstawowych info g... Ci pomogę. Dobrym rozwiązaniem jest rozebrać router i podpiąć się pod konsolę szeregową i zobaczyć co powoduje, że router nie bootuje. Rozumiem, że na dachu masz AP, masz do niego dostęp ? Być może jest tak, że podczas bootowania router otrzymuje od AP umieszczonego na dachu adres IP po dhcp, ale za szybko. Widać jakaś usługa w dd-wrt startuje za wcześnie, nie wiem czy da się to zrobić w dd-wrt ale należałoby umieścić usługę klienta DHCP (czyli pobieranie IP dla wanu) na samym końcu bootowania. Tak się da zrobić w openwrt, zaś dd-wrt na nim bazuje. Więc sprawdż, może się da. Albo jeszcze inaczej ustaw na sztywno adres IP dla DIR-300. Oburzasz hmm, w ogóle mi to przez myśl nie przeszło. Starałem się opisać dokładnie. Tak myślałem że że dostaje adres za szybko, przypisałem statyczne IP, nie pomogło. Pomieszałem w DD-WRT tak że karta wan startuje na szarym końcu, teraz zwis zaczyna się później. Zawsze jest zwis jak startuje karta WAN w połączeniu z RJ45. Dostęp mam lecz jest plomba. Edytowane 2 Stycznia 2010 przez lukil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 A masz możliwość zalogowania sie do tego AP ? Jeśli tak to wyłącz mu serwer dhcp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukil Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 A masz możliwość zalogowania sie do tego AP ? Jeśli tak to wyłącz mu serwer dhcp. Mój AP to RB411. Jak można się na niego zalogować. Podłączyłem do niego lapka przez RJ45, IP uzyskało automatycznie 192.168.100.148, teraz próbowałem się połączyć z 192.168.100.1 i cisza. Może powinienem inaczej? Jak wyłączę DHCP w AP to chyba za wiele nie pomoże, będę musiał statyczne IP wcisnąć w AP. Więc router jeszcze szybciej je dostanie z WAN. Może jakieś polecenie w auto start do zwolnienia DHCP, i np. po 5 minutach ma odnowić z DHCP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Adresem IP tego routerboarda jest adres bramy. Żeby sprawdzić jaka ona jest możesz poprostu wejść w cmd i wpisać ipconfig. Najlepiej tym narzędziem konfigurować router http://demo.mt.lv/winbox/winbox.exe. Ale obawiam się, że nawet jak będziesz znał adres IP tego routera (poniekąd bardzo dobrego) to możesz się nie zalogować, bo pewnie hasło zostało zmienione. Musisz to sam sprawdzić. Sądząc po sprzęcie jaki zastosował Twój operator, widać, że znają sie na rzeczy i raczej się do niego nie zalogujesz po domyślnym loginie i haśle. Przynajmniej pocieszę Cię, że dobrze trafiłeś. Korzystają z routerboardów i Mikrotika, a to dobrze wróży. Najlepiej poprostu zadzwoń do nich i opisz problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukil Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Adresem IP tego routerboarda jest adres bramy. Tak jak już pisałem 192.168.100.1 taki mam adres bramy ale nic, cisza po wpisaniu. Wydaje się że to wina DD-WRT i trzeba to polubić. A jaka jest komenda na zwolnienie DHCP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...