Skocz do zawartości
n30

Lcd 40 " Pod Pc

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zakupić sobie TV LCD koło 40" aby używać go do gier oraz filmów, rzadziej TV SD z kablówki.

Najbardziej zależy mi aby obraz był na tyle ostry aby bez problemu szło przeczytać czcionki Windows-a, ale chyba dla dzisiejszych Samsungów obsługujących Full HD nie jest to problem.

Budżet jest ograniczony do koło 2300 zł ale zawsze może być nieznacznie zwiększony.

TV chce podłączyć pod mojego 1 PC kablem DVI -> HDMI.

Jak na razie znalazłem jeden TV odpowiadający moim kryteriom: Samsunga 40B530.

Cena to koło 2350 zł. Jak na razie to czytałem same pozytywne rzeczy o nim. Jedynym minusem są słabe głośniki, ale mnie to nie będzie przeszkadzać bo i tak TV dużo oglądać nie będę a filmy i gry będą puszczane na głośnikach z komputera.

Plusy jakie ten TV ma to cyfrowy odbiornik TV(mam nadzieje że kompatybilny z cyfrową telewizją naziemną), mało odbijającą powlokę matrycy oraz nie jest drogi.

Da ten Samsung rade? Czy warto dopłacić coś do lepszego? Może jest jeszcze jakiś inny ciekawy model?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak jest w takim LG z obrazem z PC? Samsung mają tryb PC i jedno HDMI jest oznaczone DVI co powinno poprawiać jakoś obrazu z kompa, czytelność czcionek.

Czy któryś ma input lag? Bo TV ma być do gier wiec input lag nie pożądany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy bo nie miałem takiego TV jeszcze.

Myśle ze z padem to da rade nawet z 2 m.

Gorzej z kierownica to może tak z 1,5 m.

A filmy to wiadomo z większej odległość min 3 m.

Edytowane przez n30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

Do czytania czcionki systemowej, lub neta metr od 42" to minimum musisz siedzieć. Najlepiej jest jak się odsunie biurko jakieś 30-40cm od ściany i tv na ścianie powiesi, do tv w kartonie powinny być specjalne uchwyty umożliwiające montaż na ścianie.. Jeżeli w grach będziesz ustawiał max rozdzielczość jaką obsługuję tv to tak jak napisałem wystarczy jak odsuniesz biurko 30cm od ściany i nie trzeba już dalej z fotelem odjeżdżać. kolega ma tak zrobione i bardzo fajnie się gra on ma tv sharpa za 6k..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Twoich zastosowań, czyli gry, filmy, rzadziej kablówka zdecydowanie polecam PLAZMĘ. Na pewno zaraz odezwą się przeciwnicy plazm i opowiedzą o niestworzonych historiach jakie opowiadają np. sprzedawcy o tv plazmowych, ale...

Fakty:

Masz dość niski budżet, za cenę do 2500zł raczej nie znajdziesz odbiornika, który zaoferuje jakość obrazu wyższą (albo chociaż porównywalną) jak plazma

Będziesz grał w gry - jak wiadomo w grach dosyć ważny jest czas reakcji matrycy, częstotliwość odświeżania itp. W tv pdp tego problemu nie ma - czas reakcji to zwykle 0,001ms, na LCD będzie Ci się męczył wzrok.

Chcesz oglądać kablówkę, podejrzewam że będzie to sygnał SD - tv PDP z zasady poradzi sobie lepiej ze skalowaniem takiego sygnału.

Zanim całkowicie zignorujesz moją wypowiedź i powiesz sobie w myślach "co on gada" poczytaj troszkę o wadach i zaletach, a przede wszystkim o MITACH nt. telewizorów plazmowych, ich żywotności itp. Ja nie jestem jakimś przeciwnikiem LCD, po prostu chcę dobrze doradzić

Ahhh i jeszcze jedno - niestety w obecnych czasach wszystko robi się dla pieniędzy, nawet jeśli chciałbyś sobie porównać plazmę z LCD w sklepie można się naciąć - zwykle na PDP puszczają gorszy sygnał lub specjalnie pogarszają jakość obrazu, chociaż obecnie w Media Markcie stoi sobie 50" Samsunga seria 530 PDP, a nad nim 46" Samsung LCD za prawie 2x większą sumę. Obraz zdecydowanie lepszy na tym pierwszym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kablówka będzie SD, ale nie będzie nikt oglądać jej wpatrując się w szczegóły. Ja będą puszczane filmy to HD (720p, 1080p) więc jakoś nie przejmuje się skalowaniem.

Co do input laga - nie gram jakoś zawodowo więc mnie to nie przeszkadza :wink: Pewnie w średniej klasy LCD taki lag nawet nie jest odczuwalny chociaż da się go pewnie zmierzyć i jest wyższy od Plazmy.

Najbardziej to zależy mi żeby strony dało się czytać i jakoś po Windowsie poruszać. Na LCD (Samsung 40b530) jestem pewien że nie będzie to problemem. Na plazmie nie mam pojęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli plazma będzie mieć taką samą rozdzielczość to nie będzie różnicy. Mity mitami, ale przed włączeniem gierki z HUDem na powiedzmy te 3-6h to myślę, ze PDP powinno się wygrzać te kilkaset godzin. Piszę z doświadczenia oraz na podstawie wypowiedzi osób tak z tego typu sprzętu korzystających.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi