Skocz do zawartości
ernieball

o kosztorys prośba wielka

Rekomendowane odpowiedzi

Z okazji promocji w neo+ chodzi mi po glowei rezygnacja z mojego operatora (cheater) na korzysc neo+. Prosze bardzo uzytkownikow podzielonego neo o pomoc mi w sporzadzeniu jakiegos kosztorysu tego wszystkiego zebym mogl zaproponowac sasiadom.

1. Siec ma byc na 4 userow w obrebie 2 klatek w bloku

2. Bedzie chyba tylko switch z tego wzgledu ze jak mnie nie bedzie w domu i serwer stanie nie daj Boze to u mnie wszyscy zieloni i nie beda wiedzieli co zrobic :(

3. Jak rozwiazac potem problem z sasiadami czy mam sporzadzic jakas umowe ? zeby mi nei zrezygnowali po miechu ?

Ogolnie POMOCY jak to wszystko rozwiazac bo wczesniej zaplacilem 600zl i kolesie przyszli i zalozyli mi a teraz zauje bo chodzi jak sdi :((

Sorki ze dlugie ale odpiszcie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Siec ma byc na 4 userow w obrebie 2 klatek w bloku  

4x karta sieciowa = 4x 30zl

2. Bedzie chyba tylko switch z tego wzgledu ze jak mnie nie bedzie w domu i serwer stanie nie daj Boze to u mnie wszyscy zieloni i nie beda wiedzieli co zrobic :(

switch = ~200zl

server = nie wiem :P jak masz modem lucent to po co serv ? :P jezeli nie to moze lepiej router ze switchem ?? dasz kolo 300zl

3. Jak rozwiazac potem problem z sasiadami czy mam sporzadzic jakas umowe ? zeby mi nei zrezygnowali po miechu ?  

umowa ;) nic innego :P

calosc kosztow rozwal miedzy uzytkownikow :) aha do tego musisz jeszcze doliczyc skretke.... ale nie wiem ile kosztuje, bo mam w piwnicy taki zapas, ze sie nigdy w sklepie nie pytam po ile maja :P ale pewnie ~1.50/m i to tak wyglada ;)

btw: pamietaj, ze musisz miec pozwolenie wlasciciela (nie mowiac juz o tpsa :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jescze nie mam zalozonego neo... wlasnie nie iwem czy sasiedzi nie beda pultac nic ze za drogo w sumie rok temu zaplacili kazdy po 600zl lacznie ze mna ....

rozumiem ze jak bede mial lucenta to moge go przerobic na router? czy jescze do tego switch potrzebny ? no i kwestia kabli i to wszystko...

o jakie pozwolenie wlasciciela chodzi ? (spoldzielnia?) o tepsie nie mysle narazie :):D

Noose czy ty masz podzielone neo moze?

No i prosze jesli ktos moze podeslac mi taka umowe z sasiadem (dokladnie jej treść)

Dzieki serdeczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz nad czym sie zastanawiam? mowisz ze daliscie po 600 zl.... macie juz lan zrobiony? czy to jakas inna firma robila??

jak dostaniesz lucenta to go przerabiasz i Twoja siec bedzie wygladac tak:

router (lucent) -> switch -> kompy

i nic wiecej :) jak niedostaniesz lucenta, to miedzy modemem a kompami dajesz osobny router z 4 portami :P

zgode musisz miec wlasciciela (spoldzielnia) na polozenie kabli.... od tp na dzielenie... o ile na tp wszyscy leja, to z wlascicielem (spoldzielnia) nie leje nikt bo on wezmie nozyk i papa LAN :(

umowa..... zaraz poszukam i Ci podesle :P gdzies mialem do tego link :)

btw: ja dziele :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec z moja siecia to jest tak: firma ktora podlaczyla neta polozyla LAN i to jest jej wlasnosc i poza tym to ja chcem z tego lanu tylko 3 osoby a nie 10 no i siebie :) wiec raczej sie nie dogadam. A tak poza tym to ciezko sie z nimi gada o czymkolwiek poczynajac od pogody na necie konczac :( Z tego wszystkiego to na kable masa kasy pojdzie :( No i jeszcze nie iwem czy neo ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> na siebie czy na kumpla ktory ma firme i tez cos kombinuje zeby sobei odliczac chytrus :):D czekam na umowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej daj na niego, to jak by ktos nie placil to pojdzie w jego koszty :P musicie uwazac, zeby Was ktos nie podkablowal, bo jak cos to albo 3xabonamnet*nielegalnie_podpiety_komp albo odciecie neo+ :!: + kara :!:

btw: powodzenia w robieniu LAN :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz tak cie zapytam noose szczerze JAK TO CHODZI? czy warto rezygnowac qrcze jak ktos bedzie sciagal to da sie strony przegladac czy niebardzo bo jak tak bedzie to sasiedzi mnie zjada znow :( glownie chodzi wlasnie o predkosc ladowania sie stron dla sasiadkow a dla mnie o transferki a potem ladowanie :D no i jakie masz pingi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o pingi sie nie pytaj bo sa rozne :P przy wolnym laczu (teraz) do wp.pl mam: 20-50ms.... w stresie (p2p >30kB/s) pingix10 :P ale strony sie laduja spoko :) ja np ostatnio zaczynam nalogowo grac w BW..... podlaczam sie do NetCraft'a przy odpalonym eDonkey i moge grac bez problemu, wiec pingi nie moga byc baaaaaaaaardzo ogrome.... jezeli chcesz, to mozesz postawic serwer na linuxie i dac kazdemu lacze min 5kB/s i po sprawie :) strony sie beda im ladowac :P oczywiscie mozesz im dac wiekszy transfer, ale pamietaj, ze min to ok5-7kB/s zeby mieli neta i nie narzekali :) moi nie narzekaja, nawet jak p2p = caly transfer i oni nic nie moga robic :P przyzwyczailem ich :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi