Skocz do zawartości
Kuca

Wiatraczki

Rekomendowane odpowiedzi

Siemano wszystkim :)

Słuchajcie chcę zakupić kilka wiatraczków bo zaczynam moda budki i właśnie moje pytanie odnośnie tych wiatraczków... jakie wybrać modele? chodzi o hałas max do 25db bo to taka 'znośna' granica (że tak powiem ;p - tak sądzę) no i oczywiście chodzi też o cenę ;p coś takiego bym chciał dobrego i w dobrej cenie.

Będę potrzebował... 2x 80mm i 120mm albo 140mm, 92mm, 140mm.

Taki wstępny projekcik jak to będzie 'wyglądało'

http://img9.imageshack.us/img9/5057/budka.jpg

Doradźcie czym się kierować, bo to będzie mój pierwszy zakup wiatraczków ;p

Dzięki z góry chłopaki - ew. kobiety ;)

Edytowane przez Kuca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uuu kompletnie nie wiem co to za buda ;p

nie ma na niej ani modelu ani firmy... jedyne co pisze to "Multimedia Computer System" ale to nic nie daje ;p

Jak znajdę aparat to zrobię zdjęcia, ale tak czy siak będę ciął tą budę tak jak w projekcie.

Co do funduszy to chciałbym przeznaczyć na wszystkie wiatraczki nie więcej jak 100zł, jakoś itak wydaje mi się to sporym wydatkiem no ale widziałem że tak czy inaczej będę musiał wyłożyć coś koło tego bo chodzą po 20zł tak średnio za sztukę te "najtańsze" więc nic się zrobić nie da ;p

Ale właśnie chodzi mi o firmę tych wentyli, zapewne nie różnią się od siebie bardzo ale widziałem że mają różne łożyska jakieś 'ślizgowe', 'kulkowe'... co jest lepsze i jak to w ogóle działa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak strzałki niebieskie to taki 'schematyczny' obieg powietrza.

Wydaje mi się że ten wiatraczek w PSU zabardzo nie wpłynie na przepływ powietrza w całości, bo nad nim będzie grafika więc powietrze tak czy siak będzie zatrzymywało się na niej głównie.

Co do tego na górze to tam znów planuję dać chłodzenie procka inne bo mam BOX na Athlonie (ale to w przyszłości, bo narazie nie trzeba) ale tak teraz myślę to rzeczywiście będzie burzyło przepływ... a gdybym dał tam poprostu na najniższych obrotach wiatrak żeby tylko wwiewał chłód? ma to sens ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taj jak andrew777. Zasilacz wentylatorem na dół, bierze powietrze z dołu i wyrzuca od razu na zewnątrz.

Co do schematu/projektu - popatrz na to z innej strony - wtłacza 2x140mm, 2x80mm, 120mm w psu, i to wszystko ma wylecieć poprzez 1x92mm? Przecież nawet nie musisz podłączać zasilania do tego 90mm i będzie miał kosmiczne obroty :). Moim zdaniem za dużo tych wentylatorów. Na dole nie dałoby rady zamiast tych 2x80mm dać 1x120/140mm? Tego 140 na froncie się pozbyć. Wyciąg u góry 140mm oraz tył 92mm. W zupełności wystarczy a będziesz mógł kupić lepsze wentylatory.

Chłodzenie komputera to ukierunkowany ruch powietrza a nie niezliczona liczba wentylatorów.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten w zasilaczu raczej wieje odwrotnie niż na rysunku.

Ten na górze z kolei wieje przeciwdziałając prawom fizyki *ciepłe idzie do góry*.

Naprawdę trzeba chłodzić dyski? Mam samsunga f1, który sobie leży na gąbce nic na niego specjalnie nie wieje, ma się dobrze i jest chłodny. Podejrzewam, że przez otwory wentylacyjne ta 14 wessa wystarczająco powietrza żeby ewentualnie schłodzić dyski. Poza tym absolutna konieczność schładzania dysków to mit.

Im więcej wentyli tym większy hałas. To nic, że ustawione na 5 czy nawet na 3V. Hałas się kumuluje, dźwięki wentylatorów przechodzą przez siebie i stają się nieznośnym wibratem zamiast szumem.

No w każdym razie ja jako minimalista zrobił bym tak:

Tak jak pisze andrew777 chyba będzie ok - wyłączy go to z obiegu, ale jednocześnie zasilacz nie będzie pobierał ciepłego powietrza z grafy i tym samym rozkręcał się. Można by też (chyba, nie jestem pewien) obrócić sam wentyl w zasilaczu żeby wiał w górę i współtworzył komin xD Ale to z kolei ciepło wytworzone przez zasilacz niepotrzebnie pchane do budy.

IMO wywalić to z przodu i zastosować tam pasywne wloty. Na górę i na tył wentylatory wyciągające bez grili albo ze szczątkowymi i szlus - zobaczysz jak to będzie ssać. Inaczej to będzie warczeć jak stado wściekłych pszczół.

A jak nie będzie Ci dość to sobie później dołożysz te z przodu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noooo dzięki Koledzy! :D

Kurcze teraz to mi oczy otworzyliście hehe ;D

Rzeczywiście nakręciłem się na wloty, a o wylotach nie myślałem zbytnio hehehe - typowy zawias ;p

Co to frontu to chcę tam włożyć cokolwiek tylko po to żeby pozbyć się dziury po zaślepkach bo tak czy inaczej nie używam CD-Roma więc nie potrzebuję tych dziur (mam w sieci w drugim pokoju, a do przeinstalowania Win podłączę od boku). A chcę tam dać jakiś taki 'ładny' żeby wyglądał fajnie i zawsze coś tam pomoże.

80mm na dole to tylko dlatego że oryginalne miejsca tam mam akurat.

Hmm czyli generalnie PSU idzie na dół obudowy jak na rysunku tylko nie rozumiem dlaczego wiatrakiem w dół?

Wiatrak na górze obudowy będzie wyciągał powietrze razem z 92mm z tyłu.

No i z przodu coś jeszcze będę myślał nad tymi 80mm i tym dużym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentyl w zasilaczu umieszczony na jego największym boku przepycha powietrze przez niego, a nie wyrzuca z niego. To co narysowałeś (post 1) jest nieprawdą - działa odwrotnie. Jak go zostawisz tak jak jest w tym rysunku to będzie trochę burzył obieg a trochę niepotrzebnie się nagrzewał i wkręcał na obroty. O tym już pisałem. Gdy zasilacz będzie miał wentylator u dołu ciągnący przez dziurę w podłodze budy to jest dla niego idealna sytuacja niespotykana w normalnych rozwiązaniach. Zamiast zbierać całe nagrzane powietrze z budy i przepychać przez własne bebechy będzie sobie chodził na powietrzu o temperaturze otoczenia. To że jest miejsce na wentylator nie znaczy że zaraz trzeba tam jakiegoś wyjca wstawić. To samo z dziurą - taniej wyjdzie kupić zaślepki, albo samemu wstawić jakiś plastik/siatkę. Ale oczywiście zrobisz jak będziesz uważał :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaletą psu wentylatorem do dołu jest to, że nic nie wpadnie Ci do zasilacza (metalowy element może zrobić zwarcie, większy - zablokować wentylator psu, uszkodzić go).

Najlepszym wyjściem jest sytuacja gdy:

- zasilacz nie pompuje przez siebie powietrza nagrzanego przez podzespoły komputera;

- powietrze nagrzane w psu nie wpada do obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha no to widzę że jednak miałem kompletnie złe podejście obmyślając ten przepływ powietrza.

Nic no zrobię jak mówicie, bo wiem że lepiej wiecie ;)

Czyli PSU wentylem do dołu i tam wytnę sobie dziurę na wentyl.

Wentyl 92mm zostaje gdzie jest i tam myślę że włożę taki o jak największych obrotach.

No a front przemyślę jeszcze co i jak... ale powiedzcie mi czy Wy dali byście te 2x 80mm na dole, czy jeden 140mm na górze?

Aha i czym się różnią te łożyska w wiatraczkach? kulkowe, ślizgowe? o co chodzi z nimi i jakie mają najczęściej przeznaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol

a ja prpopnuje kupic mala lodowke przenosna zamiast wentyli, zmiescisz sie w budzecie i bedzie troche wydajniej.

swoja droga pytanie mi sie nasunelo czy pomijajac estetyke wystawienie psu poza obudowe przy wiekszym oc ma jakis sens? temp spadna znacznie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kuca

Podobno chciałeś ciszy? Względnej zapewne. W każdym razie wentylator o "jak największych obrotach" cichy nie będzie.

Generalnie ślizgowe cichsze, kulkowe wytrzymalsze.

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "

Lepiej większy jeden. Niż dwa małe. "

Oblicz sobie powierzchnię, którą wentylator pracuje dla 2*80mm i dla 120-140mm, weź pod uwagę że wentylator ma w środku nieaktywne pole (silnik), że 2*80 będzie mogło chodzić na 1000RPM i będzie względnie ciche a 120 trzeba będzie zwolnić do 600RPM, żeby uzyskać podobną głośność. Dodaj do tego, że im mniej wentyli tym lepiej i że dwa wentyle chodzące z tą samą prędkością naprawdę buczą nieznośnie.

Weź sobie dwa takie same wentylki i puść szeregowo, postaw obok siebie i słuchaj. Później daj 1V do góry na jednym - zobaczysz o co mi chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje 2 wentyle 120 mm do budy NZXT Lexa (blue), bo te zamontowane w budzie (jeden z tyłu budy, a drugi z boku na "szybie") to szajs jakich mało. Po pół roku użytkowania zaczęły wyć. Buda odkurzana była regularnie, więc wykluczam kurz. Zależy mi by były w miarę tanie i były podświetlane na niebiesko.

Oprócz tego zaczyna mi teraz wyć ten wentylator na górze budy 80 mm, więc ten też będzie do wymiany, ale już bez podświetlania.

Tak więc 2x120 mm (blue led) + 1x80 mm. Priorytet to cisza i mała awaryjność. No i żeby były w miarę tanie.

Zephyry wydają się być ok, ale czy nadają się do pracy w różnych położeniach ? (pion/poziom).

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi