kudlatyIE Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Witam, Znalazłem w sieci niezłą ofertę na tani serwer NAS od LG: Port RJ-45: 1 x 10/100/1000M Port USB: 3 x USB2.0 Port eSATA: 1 x eSATA II HDD Interface 4 x SATA obsługuje RAID 0, 1, 5, 1+0, JBOD No i na dodatek nagrywarka Blu-ray. A wszystko w cenie 300usd. Co prawda sklep nie wysyła do Europy ale jak się pokombinuje to można sprawić sobie całkiem tani serwer. Nie ma co prawda takich osiągów jak najnowsze pudełka QNAP czy Synology bo motorem jest Marvell 88F5281 500MHz z 128 MB ramu ale cenowo oferta sie wyróżnia. W czym więc problem? W tym, że nic nie wiadomo. LG N4B1N to zaledwie roczny produkt, który jeszcze nie trafił do nas (i prawdopodobnie nie trafi) i trudno jest znaleźć jakieś recenzje i opinie userów. Trafiłem w sumie tylko na jedną: po francusku ale od czego jest google? Trochę nie za wiele tego jak dla mnie. A tu jest link do sklepu jak ktoś byłby zainteresowany: newegg.com Jesli komuś udało się zetknąć z ich serwerami i ma jakieś doświadczenie/wiedzę odnośnie ich stabilności, awaryjności byłoby fajnie usłyszeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Ogólnie produkt fajny - ładny, raczej tani, niezłe wyposażenie. Jednak jest to raczej rozwiązanie do małego biura / pod małe obciążenie - głównie backup i dla leniwych ;) Dostrzegam 2 podstawowe wady (?): Słaby procek - rebuild 17h/4TB? - będą pewnie problemy już przy kilku kompach online Raid5 - standard to Raid6, który linux daje za darmo. Ciekawe czy dali dostęp do konsoli, czy tylko www/panel, no i jakie to daje opcje konfigu macierzy. cena: ~837PLN bez dostawy (pewnie ~1k w sumie): odliczając nagrywarkę za 250-300PLN zostaje ~700 za obudowę, 4 baye i raczej cienkiego procka. IMO lepiej złożyć peceta - będzie to znacznie mocniejszy sprzęt, pozwalający uzyskać dodatkowo funkcjonalność serwera WWW, firewalla, centrali voip i wiele więcej... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...