Skocz do zawartości
michalb

Sieć Domowa Pc,ps3,tv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o pomoc w doborze sprzętu do zbudowania sieci. Wiem że router i może coś jeszcze. Przejrzałem kilka stron w tym dziale ale wszystko do adsl lub b/g.

Podłączone będą:

salon: tv, ps3

sypialnia: PC

w przyszłości może jakiś dysk sieciowy

Interesuje mnie sieć w standardzie n bo chcę streamować z pc lub dysków sieciowych pliki hd do tv przez konsolę.

Internet provider: kablówka Aster,rj45

Jak to połączyć w całość żeby mieć dobrą wydajność sieci:

opcja 1

ruter w salonie podłączone kablem ps3,tv i bezprzewodowo pc

opcja 2

ruter w sypialni i podłączony kablem pc a przez wi-fi jakieś urządzenie (access point ???) do którego podłącze w salonie tv (podłączenie tylko kablem) i ps3 po wi-fi lub kablu

Na co zwrócić uwagę kupując ruter? Myslę że będę potrzebował:

klonowanie MAC

standard n

1Gb?

dobre szyfrowanie

jakieś specjalne wymagania żeby później podłączyś dysk sieciowy lub NAS

Jeśli podłącze pc przez wifi to jak fizycznie zkonfigurować router? podłączyć kablem, wszystko poustawiać, odpiąc i "podłączyć" wifi?

Dziękuje z góry za pomoc bo kompletnie zielony jestem

Znalazłem coś takiego

http://www.allegro.pl/item824246337_824246337.html

i taką kartę

TL-WN851N

możecie polecić coś jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że lepiej będzie router dać w salonie obok konsoli, bo ją podepnie się kablem (odpada nam drugie urządzenie do łapania sygnału WiFi). Myślę, że jeszcze lepiej by było jakby oba urządzenia dało się połączyć kablem i do tego jakiś router WiFi (niekoniecznie z N, ale w razie gdybyś potrzebował podpiąć notebooka, telefon, whatever) ale ze switchem Gigabitowym, tylko nie wiem jaka karta jest w PS3 (100Mbit czy 1 Gbit).

Do podpięcia dysku potrzebujemy USB, szyfrowanie WPA2 (standard już)

Najważniejsze by chipsety routera i karty WiFi współgrały dobrze, ale tu już się nie wypowiem

Do konfiguracji podpinasz się do portu LAN, do komputera przypisujesz adres z defaultowej puli routera (zazwyczaj 192.168.1.x), wpisujesz w przeglądarkę 192.168.1. O1 logujesz się na admin z hasłem admin, konfigurujesz... Ofc standardowe hasło i adres IP mogą się różnić dlatego zajrzyj do dołączonego manuala, tam też jest opisana konfiguracja, pamiętaj o filtrowaniu MAC Adressów i o trudnym kluczu WPA.

Myślę, że ten zestaw, który podałeś byłby spoczko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi