michalb Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Witam Proszę o pomoc w doborze sprzętu do zbudowania sieci. Wiem że router i może coś jeszcze. Przejrzałem kilka stron w tym dziale ale wszystko do adsl lub b/g. Podłączone będą: salon: tv, ps3 sypialnia: PC w przyszłości może jakiś dysk sieciowy Interesuje mnie sieć w standardzie n bo chcę streamować z pc lub dysków sieciowych pliki hd do tv przez konsolę. Internet provider: kablówka Aster,rj45 Jak to połączyć w całość żeby mieć dobrą wydajność sieci: opcja 1 ruter w salonie podłączone kablem ps3,tv i bezprzewodowo pc opcja 2 ruter w sypialni i podłączony kablem pc a przez wi-fi jakieś urządzenie (access point ???) do którego podłącze w salonie tv (podłączenie tylko kablem) i ps3 po wi-fi lub kablu Na co zwrócić uwagę kupując ruter? Myslę że będę potrzebował: klonowanie MAC standard n 1Gb? dobre szyfrowanie jakieś specjalne wymagania żeby później podłączyś dysk sieciowy lub NAS Jeśli podłącze pc przez wifi to jak fizycznie zkonfigurować router? podłączyć kablem, wszystko poustawiać, odpiąc i "podłączyć" wifi? Dziękuje z góry za pomoc bo kompletnie zielony jestem Znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item824246337_824246337.html i taką kartę TL-WN851N możecie polecić coś jeszcze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Myślę, że lepiej będzie router dać w salonie obok konsoli, bo ją podepnie się kablem (odpada nam drugie urządzenie do łapania sygnału WiFi). Myślę, że jeszcze lepiej by było jakby oba urządzenia dało się połączyć kablem i do tego jakiś router WiFi (niekoniecznie z N, ale w razie gdybyś potrzebował podpiąć notebooka, telefon, whatever) ale ze switchem Gigabitowym, tylko nie wiem jaka karta jest w PS3 (100Mbit czy 1 Gbit). Do podpięcia dysku potrzebujemy USB, szyfrowanie WPA2 (standard już) Najważniejsze by chipsety routera i karty WiFi współgrały dobrze, ale tu już się nie wypowiem Do konfiguracji podpinasz się do portu LAN, do komputera przypisujesz adres z defaultowej puli routera (zazwyczaj 192.168.1.x), wpisujesz w przeglądarkę 192.168.1. O1 logujesz się na admin z hasłem admin, konfigurujesz... Ofc standardowe hasło i adres IP mogą się różnić dlatego zajrzyj do dołączonego manuala, tam też jest opisana konfiguracja, pamiętaj o filtrowaniu MAC Adressów i o trudnym kluczu WPA. Myślę, że ten zestaw, który podałeś byłby spoczko ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...