Skocz do zawartości
Firlen

Radiówka+sieć Ethernet+neostrada

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim! Na początku wyjaśnię co chcę zrobić, a później zadam parę pytań. Otóż postanowiliśmy z kumplem założyć ze sobą sieć. On sam ma router Cerberusa (bez wifi - po kablu) i ma do niego podpięte trzy kompy - swój, brata i siostry. Zostało tam jeszcze miejsce na jeden komp, więc ustaliliśmy, że kupię sobie kabel a on mnie podłączy. On ma neostradę 1mb/s rozdzielaną routerem na jego 3 kompy a ja mam radiówkę 2mb/s. A teraz pytania:

1. Chcemy zrobić tak, abym ja miał swojego neta a on swojego, tzn. że jak ja np. nie mam neta to mi się przerzuca na jego neo - tak właśnie nie chcemy. Czy jest to możliwe?

2. Jeżeli jest to czy będziemy mogli dzielić się plikami i grać przez LANa?

Jak jeszcze coś wymyślę to dopiszę :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo to można, bo w swoim komputerze będziesz miał dwie osobne sieci: jedną - radiówkę od Twojego providera, drugą - sieć z kolegą. Z wymianą plików też nie będzie problemu :)

Tak, tylko ja myślę, że to trzeba gdzieś ustawić w Windowsie, żeby priorytetem u mnie była moja radiówka, a nie jego neostrada. Zresztą może w routerze można to skonfigurować, żeby nie przyznawał mi IP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi