klema Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 Witam wszystkich forumowiczów. Na wstępie chciałbym zaznaczyć że niedawno zmieniłem kompa ale moja wiedza zatrzymała się na czasach Athlona 1700 i pamięciach DDR1, więc proszę o wyrozumiałość. Wiele czytałem, ale nigdzie nie znalazłem konkretnego rozwiązania mojego problemu. Postaram się jak najdokładniej opisać o co mi chodzi. Konfiguracja: PROCESOR AMD PHENOM II X4 955 QUAD CORE AM3,125W BE GIGABYTE GA-MA790XT-UD4P AMD 790X Socket AM3 PATRIOT DDR3 4GB 1600MHZ 2x2GB CL7 VIPER INTEL XMP EVGA GeForce GTX 260 55nm 896 MB DDR3/448b SSC (675/2304/1458) ZASILACZ CHIEFTEC CFT-750-14CS System: Windows 7 Professional 64-bit System w pełni zaktualizowany z najnowszymi sterownikami, bios w wersji F7. Jak wiadomo aby uzyskać taktowanie pamięci 1600MHZ trzeba wykonać OC na tej płycie i tu pojawia się problem jak poprawnie poustawiać timingi pamięci. Po długich bojach doszedłem do poniższych ustawień ale one nie są idealne gdyż raz na jakiś czas pojawia się blue scrin. Pamięć testowałem programem MEMTEST-86 v3.4 (v3.5 restartuje komputer nawet na defaultowych ustawieniach) i nie było żadnych błędów. Tu mam pierwsze pytanie czy ten program potrafi w pełni przetestować pamięć ustawioną na 1600MHZ. Pytam gdyż wyświetla coś takiego: Settings: RAM 535MHZ... a czy nie powinno być 800MHZ? Drugie pytanie to czy przy takim podkręceniu pamięci powinienem też podnieść taktowanie mostka północnego aby zwiększyć przepustowość? Ostatnie pytanie kieruję do doświadczonych forumowiczów jak najkorzystniej ustawić timingi pamięci, gdzie popełniłem błąd lub też jaka jest poprawna procedura podkręcania pomięci. Za wszelkie uwagi z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 (edytowane) To pamięci pod intela 1,9V na amd nie ma pewności czy będą chodziły na 1600cl7 można spróbować cl8 i zejść z v na ramkach i zobaczyć czy będzie ok Edytowane 24 Lutego 2010 przez DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Wiele czytałem, ale nigdzie nie znalazłem konkretnego rozwiązania mojego problemu.Twoim problemem jest to że patriot'y nie przepadają za AMD'kami, dodatkowo kupiłeś pamięci dedykowane pod intela... no cóż, jak na razie nie jest najgorzej. Jak kolega wyżej napisał, możesz spróbować obniżyć timingi na 8-8-8-24 lub dać im więcej v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klema Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2010 To pamięci pod intela 1,9V na amd nie ma pewności czy będą chodziły na 1600cl7 można spróbować cl8 i zejść z v na ramkach i zobaczyć czy będzie ok Witam wystarczyło obniżyć V pamięci na 1,8 i pełna stabilność systemu. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...