Skocz do zawartości
BIGuś

Nowy Komp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Będę miał do dyspozycji ok 2 tyś zł z nich mam złożyć kompa (monitor mam) no ale od dłuższego czasu sie nie interesowałem co wyszło nowego itd a chce tą kasę jak najlepiej wykorzystać bo ten komp będzie dobrych pare lat musiał chodzić bez zmian. Komp będzie wykorzystywany głównie do grania (9 latek :-D wiecie I komunie miał wczoraj) ale chce żeby był wydajny i szybki. Co wybrać jaką płyte, procka, dysk, grafike?? Pomocyy :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden koles na forum mial 7000 zl na kompa, i tez chcial zeby mu wystarczylo na pare latek do grania. W jego przypadku no to jeszcze jest to w miare realne (kupujac mega wypasiony sprzet) ale przeznaczajac 2000 zl to raczej jest to niemozliwe biorac pod uwage rosnace wymagania dzisiejszych gier. No ale prosze:

MOBO: Epox 8RDA - 419 zl

CPU: Athlon XP 1700+ - 269 zł

RAM: 2 x 256 DDR PC-333 ~450 zł

HDD: Maxtor DiamondMax+ 80GB (8 MB cache) - 469 zł

GRAFA: Radeon 9100 64 MB Sapphire - 360 zł

wychodzi: 1967 zł

No i to jest przecietna konfiguracja (bez k. muzycznej, obudowy, cooler'a),

wiec taka konfiguracja bez pozniejszej wymiany podzespolow ma nikle szanse zeby dobrze obslugiwala gierki np. za 2-3 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit NF7 na nForce2 lub lepiej Abit na KT600

Athlon XP 1700+

2 x 256 DDR PC-333 (dla nForce) lub lepiej 1 x 512 MB dla KT600.

Barracuda 7200.7 lub Maxtor Diamond Max

Radeon 9100 64 MB Sapphire (jak sugeruje kolega) lub cośod nvidii, np używany GF3Ti200, jak chcesz wydać mniej to MX440 ale DDR i 128 bitowy.

dźwiękówkę sam wybierz, np. SB 5.1 lub Zoltrix night in gale lub inna.

cooler Glacial, spire rock, poszukaj w dziale chłodzenie.

obudowa jakaś tam ale zasilacz powinien być jakiś nienajgorszy, np forton 250-300, true power, nie oszczędzaj zbytnio na tym bo będziesz miał zwiech non stop.

około 2000zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATHLON XP 1700+/266 OEM 250 pln

MSI kt4v 315 pln

DDRAM 256 MB PC400 150 pln

WD WD600JB 380 pln

Toshiba combo sd-r1312 330 pln

Radeon 9200 350 pln

codegen 6062 120 pln

FDD 30 pln

Klawiatura 20 pln

Logitech S-48 30 pln

titan d5tb 30 pln

suma 1975 pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tu juz ktos radzil takze i ja radze zainteresowac sie konsola, 9 lat to dobry wiek wlasnie dla takiej platformy jesli idzie o granie, latwa w obsludze i z duza biblioteka gier, za 1000zl mozna spokojnie kupic i nikt sie o nic nie martwi wiecej.

Ewentualnie polecam Xboxa, bo jest on blizszy pecetom jesli idzie o funkcjonalnosc (mp3,divix i inne bajery) choc na ps2 takze one sa.

Konsole rulez :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram - 9 latek nie obsluzy komputera a konsola to swietny prezent dla dziecka.

Jesli jednak chcesz koniecznie kompa to spojrz na allegro.pl - kupujac u pewnych sprzedawcow za 2 baty kupisz niezly sprzet bo tam po prostu jest wszystko tanio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Popieram - 9 latek nie obsluzy komputera a konsola to swietny prezent dla dziecka.

Jesli jednak chcesz koniecznie kompa to spojrz na allegro.pl - kupujac u pewnych sprzedawcow za 2 baty kupisz niezly sprzet bo tam po prostu jest wszystko tanio.

nie odceniacie 9 latkow :)

jak konsola to x-box

na alle gro jest wsio tanio... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuje wszystkim za pomoc a co do konsoli to odpada bo to ma być komp dla 9 latka i dla mojej dziewczyny, młody se pogra przez pierwsze pare miesięcy a później pewnie będzie zaczynał w nim grzebać, a propo ten 9 late nieźle sobie radzi z kompem :-) jak na ten wiek, a chce kompa z tego względu żeby mały sie podszkolił, bo obecnie jest tam 133 16mb ramu no kompletny staroś chyba do muzeum go dam :-D stałe łącze też tam jest podpięte, staram sie jak moge żeby to jakoś chodziło, no ale najwyższy czas na coś nowego. To nie moja kasa także raczej w sklepie będę to kupował, w najbliższych dniach musze się przejść po sklepach cenniki pozbierać i wtedy porównam z waszymi propozycjami ile to wyjdzie wsumie to mam dokładnie 2600zł na to. Dzięki jeszcze raz wszystkim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...