Skocz do zawartości
qki

Epox 8RDA+&mostki A2, A3 - kto ma stabilne FSB200mhz?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie , mam Athlona o oznaczeniu :

AXDA1800DL T3C

RIRGA 0229MPMW

Czy ktoś może o nim coś więcej powiedzieć ???

Czy ktoś z was spotkał sie z tym modelem i jego możliwościami ??

Obecnie chodzi u mnie na 10x173 ,większego FSB nie wytrzymują moje pamięci ,to chyba jakieś podrabiane TWinMOS'y

bo na kostkach Elixira ??:(

Ale z prockiem albo zasiłką też cos dziwnego , Ustawiłem VCore 1.7 i max co mi proc wytrzymuje to 1750 MHz ,dodam że temperatura całkiem przyzwoita ,przy max obciążeniu 52' C

Update: VCore 1.75 i 10.5x172 MHz 3 przebiegi 3DMark2001 ;)

ale max temperatura wzrosła do 59'C ,to juzchyba kres mych możliwości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś go znowu trochę pomęczyłem ,jako że temperatura otoczenie trochę spadła , teraz mam w pokoju 24'C

Chodzi spokojnie i stabilnie na 10,5x172 , temperatura minimum

37'C maxymalna 49'C Oczywiście obudowa otwarta ;)

Reasumując i tak nie mam co nażekać ,w cenie proca 1800+

mam procka o wydajności 2300+ , niestety w upały trzeba będzie mu obniżyć napięcie a co za tym idzie i taktowanie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując i tak nie mam co nażekać ,w cenie  proca  1800+ mam  procka  o wydajności  2300+ , niestety w upały  trzeba będzie mu obniżyć  napięcie a co za tym idzie  i taktowanie :(

To popatrz na mój wynik... jednak możesz narzekać bo 2300+ to niewiele. No ale taki urok steppingu A :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając o chłodzenia Mosfetów, nie lepiej by było dowalić na nie wentyl 6x6? i żadnych radiatorów.

a po co robic sobie halas, moj znajomy ma nawet wode na nich i wcale wiecej fsb mu to nie dalo, na mosfety trzeba przede wszystkim radiatory, jedynie przy extreme oc mozna wrzucic dodatkowy wiatraczek, ale sam wentyl jest bez sensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając o chłodzenia Mosfetów, nie lepiej by było dowalić na nie wentyl 6x6? i żadnych radiatorów.

a po co robic sobie halas, moj znajomy ma nawet wode na nich i wcale wiecej fsb mu to nie dalo, na mosfety trzeba przede wszystkim radiatory, jedynie przy extreme oc mozna wrzucic dodatkowy wiatraczek, ale sam wentyl jest bez sensu
Za mała powierzchnia wymiany ciepła :) - dlatego same radiatory dużo dają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za mała powierzchnia wymiany ciepła :) - dlatego same radiatory dużo dają
no tego juz nie pisalem bo to oczywiste ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lagier  ,to napewno wina  twych pamiatek

a ile ci wyciąga  synchronicznie  ????

wiem wiem pisalem o tym pare postow wczesniej a ile mi wyciaga sync?? nawet nie spr na 200/200 nie chcial pojsc wiec zrezygnowalem :) :D :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ,można  jeszcze gdzieś kupić  dobrze podkręcającego Athlona  1700+ na stepingu  B0  ????

pewnie mozna ale to musisz szukac raczej na gieldach i pewnie zostaly juz przebrane resztki ale nie rozumiem jaki problem przeciez mozna kupic 1800+ DLT3C i tez bedzie smigal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Zmieniłem dziś starego wysłużonego :

AXDA1800DL T3C

RIRGA 0229MPMW

na AXDA1700UT3C

JIUHB 0303XPMW

Nic nie dopłaciłem ,bo niby za co ,jeszcze mi koleś "wróg" overlockingu

browara postawił za podmianę procka :)

Odrazu go walnołem na 172x12 [ musiałem nieznacznie podnieść napięcie na 1.625v ] i proc chodzi stabilnie 5 przebiegów 3DMark2001SE , temperaturka po 20 minutach Prime95 46'C

Buda oczywiście otwarta a w pokoju 25'C

Ogólnie mam nadzieje go wycisnąć do około 2150 GHz

tylko nie wiem czy zasiłka mi podoła ,bo juzteraz mam wachania napięcie +5 i VCore :(

może ktoś z was miał doczynienia z tą serią Athlona ???

b.t.w

Szkoda tylko ze nie trafiłem na model z 0309 znaczy siez 9 tygodnia

i na napięciu nominalnym 1,5v :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę sie powstrzymać przed podaniem kolejnych wyników :)

Źle osadzony Coopershim [ ach te stickery na prockach :( ]

był chamulcem dla dalszych osiągów ,już teraz wiem że mój nowy procek to zarąbisty egzemplaż ,

Pozbyłem sie Coopershima ,

osadziłem mojego CoolerMastera X-Dream

podniosłem napięcie do 1,650V

i dowaliłem mu 172x12,5 Chodzi spoko ,męczony katowany

Prime95 i Super Pi

Buda otwarta , w pokoju +/- 24'C

a na procku maxymalnie 47'C ! ! podczas pisania tego .txt

33'C ! ! I'm very Happy :)

dodam że cooler chodzi tylko na 3800 rpm

Idęza ciosem i kręcę go dalej

Pozdrawiam wszystkich którzy mi pomogli w utwierdzeniu mnie

że overlocking to zajebista zabawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

ja tez cos takiego na mosfery zrobilem ale i tak sie to strasznie grzje na fsb 200.......... kurka chyba z 70*C bo jka tak potrzymam z sekunde to sie oparze...........

ja dalej nie mam stabilnie fsb 200..... dzisiaj bede sprawdzal czy to pamieci czy proc..............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, nikt tu nie pisze o mostku A1.

Do niedawna mialem NB i SB w wersji A3. Plyta jednak byla walnieta i oddalem ja do serwisu, po 2 tygodniach dostalem nowa na NB-A1, SB-A3, wcpiud widzi wszystko jako C1 i nie wiem czy sie cieszyc czy plakac. Szukalem na roznych stronkach i nic na temat NB-A1 nie znalazlem, ma tu ktos jeszcze taki wynalazek??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K...wa zazdroszcze wam :evil: :evil:

Ja mam 8RDA3+ 2x256 DDR433 HyperX XP1700 (idzie spoko na 2.375) a k..wa niewiedzieć czemu synchro mam tylko do 185-190 :evil:

Jak daję asynchro 11.5x200 DDR166 to jest OK do max. 225 :cry:

LUDZIE POMóżCIE!!!!

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=355...highlight=8rda3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już rozwiazałem problem!!! No połowicznie :?

Okzauje się, że mam problem z dualem i wogóle z dimm1 nawet pojedyncze kostki w dimm1 wywala!!!

Jak zapodałem jedną kostkę ale do dimm3 to wszytko idzie idealnie!!! To samo z dwiema - w dimm2 i 3. Co pradwa wtedy idzie w single channel ale spoko mam 225 przy 2-2-2-5!!! Pójdzie więcej przy zmianie radiatorków ale to na nowym mobo (to daje do reklamacji :evil: )

vide: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=35523

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...