Snups Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 Witam. Mam pytanie, a może problem. Jeszcze nie wiem. Posiadam procesor C2D E7400 (2.8 GHz @ 3.51 GHz) włożony w płytę Asus P5Q SE. Teoretycznie mogę O/C'nąć proca do 3.8 Ghz, ale gdzieś wyczytałem, że można nawet więcej. System (XP SP3) nie chce się załadować, gdy (hehe, niech ktoś mnie ukierunkuje) taktowanie RAMu (1GB GoodRam 800 MHz) jest większe niż 800 MHz. W biosie udało mi się ustawić 3.799 GHz, ale system sie nie odpalił (reset przy bootscreenie). Czy da się to jakoś ominąć? Próbowałem zmniejszać mnożnik i zwiększać "busa", bawić się napięciem RAMu (wtedy też zwiecha). Chciałbym dobić do 3.8 GHz. Tempy mam w normie. Reszta sprzętu : -WD Green 500GB 32mb cache -Chieftec 500 Watt -Gigabyte HD4670 512 RAM Uświadom ktoś newbie w O/C. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 Próbowałem zmniejszać mnożnik i zwiększać "busa", bawić się napięciem RAMu (wtedy też zwiecha). Chciałbym dobić do 3.8 GHz. Tempy mam w normie. A pilnowałeś napięcia na NB ? Strzelam, że przestaje wyrabiać na zbyt wysokiej FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 To może spróbuj dać pamięci 1:1. Wtedy pamięci będą miały 724MHz. Cpu 10,5x362MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...