tanx Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 Witam, przymierzam sie do zakupu NETBOOK-a jednak jakiegos o wiekszych mozliwosciach. Natrafilem na Acera Ferrari One ktory wreszcie charakteryzuje sie jakimis porzadnymi parametrami i fajnie wyglada, jedynie czas pracy na baterii ok 4h troche malo, ale jak sie wgra XP na pewno sie zwiekszy troche:), co sądzicie o tym nebooku? Niestety ceny w Polsce są przerażające, zaś w USa takiego NETBOOKA dostaniemy w cenie okolo nawet 800 zl tanszej, co sadzicie o takim zakupie(mam rodzine w USA wiec koszty transportu wysylki cła itd odpadają) Czy ten netbook oprocz jezyku oprogramowania czyms bedzie sie roznil w stosunku do wersji polskiej? Podobno ACER gwarancja z USA obowiązuje w PL? I jeszcze mam pytanie, bo szukam wersji z dyskiem 500gb ale wszedzie widze tylko z dyskiem 250gb, może wy gdzieś wypatrzycie w sklepie jakims internetowym w USA wersje tego NETBOOK-a z dyskiem 500gb? To co ja znalazłem: http://www.amazon.com/gp/product/B002YNRRH...;pf_rd_i=507846 Z góry dziękuję za porady:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 Co zamierzasz na nim robić? Jako posiadacz hd3200 mogę albo Cię pocieszyć jeśli liczysz na większe możliwości od "950", ale w granicach zdrowego rozsądku, albo zasmucić jeśli myślałeś, że gtaiv pójdzie ;) Jak dla mnie netbook 11", 12" ma sens, większe toto niż 10", pozwala na większy komfort pracy, a nie tylko edycja, net. Ale myślę że powinien on pozostać do prostych czynności: necik, poczta, muza, film, jakaś giercałka od czasu do czasu, bardziej klasyk. no i office. Ale próbowałem coś sklecić (15stron) na eee 1005 i powiem Ci mordęga. Dlatego osobiście poszukałbym czegoś w tym rozmiarze, ale z lepszą baterią, a wnętrzem standardowym. Trzeba poczekać jeszcze z rok, żeby netbooki środek miały fajny i za rozsądne pieniądze. Weźmy jak to się wszystko zmieniało. Usłyszano o nich na jesieni 2008, najpierw 7", potem 9" teraz 10" i cena (w us) ok. $250. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 Brać standardowo - UL20A albo 1201N :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 witam, netbook bedzie pelnil jak najbardziej drugorzędną rolę, potrzebny mi jest na uczelni, na wyjazdy czy w podrozy jako zabicie czasu do neta, jakis starszych gierek(age of empires 3 herosy 5 itd smialo wystarcza), do filmow itd. Będę brał go także na wyjazdy na praktyki czy do pracy za granicę, ale w tym wypadku na pewno wezme ze soba stara 15 lcd:). Zwrocilem uwage na tego acera gdyz mimo wszystko jest lepszy parametrami od tych asusow z uwagi na lepsza grafike, wiecej ramu, mam naidzje ze z windowsem xp bedzie wytrzymywal ponad 4,5h na bateriii. Jego cena w Polsce jest oczywiscie odrazajaca ponad 2,5tys, nie dam za netbooka wiecej niz 2tys ale w przeliczeiu cena w usa to okolo 1,7tys, a ceny z tego co patrzylem to np asusa 1201n a acera ferrari one nie jest az tak duza roznica w cenie jak w pl, w sensie cena asusa jest zblizona do tej w PL, a parametrami acer ferrari bedzie lepszy, prawda?(design tez ma swoje znaczenie:) Mam takze pytanie czy po podlaczeniu porzadnego monitora ze 22 cali klawiatury myszki parametry tego netbooka wystarcza aby poslugiwac sie nim jako normalnym komputerem, oczywiscie nie mowie tu o super grach itd ale codziennym uzytkowaniu, np jako drugi komputer na biurku:)? Mam prosbę, czy moglibyście mi pomóc poszukać czy da się w usa dostać tego acera z dyskiem 500gb lub 320 gdyz wszedzie widze tylko 250 a w pl widze duzo ofert z dyskiem 320 badz 500? Czy wielkosc dysku 250 a 320 czy 500 wplynie znaczaco na czas pracy na baterii? Czy przeinstalowanie sytemu windows xp to bedzie trudna rzecz na tego netbooka(chodzi mi np o sterowniki do wszytkich rzeczy w płycie głównej itd?) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 Moim zdaniem Acer zbytnio nie nadaje się jako mobilny ze względu na wykonanie , Asus , Dell sa zdecydowanie mocniejsze. A szukając czegoś mobilnego zdecydowanie lepiej postawić na jakość wykonania niz na bebechy. Bo różnicy zdecydowanej nie odczujesz pracując na nim a jakość wykonania i materiałów wyjdzie po pół roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 Jak dell to inspirion 11 (tylko że inspiriony jakoś jakością też nie powalają np. w porównaniu do xps, czy adamo), no i to jest 11", można próbować poszkać dell mini12, ale z tego co wiem wycofali je z rynku i nie produkują. No albo asus 1201 seashell. Można jeszcze coś z samsunga poszukać, bo tam wykonanie też jest dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 witam, a czemu jestescie tak przeciw temu Acerowi? Tzn ja tez nie przepadam za ta marka wiem ze robi tandete ale mialem w reku notebooka acer ferrari i byl duzo lepiej wyklonany, bo patrzac na to z innej strony w usa ten acer kiosztuje 200zl wiecej niz asus ktory ma gorszy procesor 2x mniej ramu mniejszy dysk gorsza grafike a na baterii tzryma podobnie. Mial ktos w reku tego netbooka ferrari one? Swoja droga to co mnie jeszcze przekonuje to Acer kupiony w usa ma gwarancje w pl a Asus czy Dell maja chyba tylko EU lub USA? Ponawiam pytanie jak to ejst z instalacja windowsa xp na takim netbooku i jak by spisywala sie taki mini komputer po podpieciu do niego normalnej klawy mychy i monitora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 Na XP czas pracy na baterii będzie mniejszy niż na W7. Sprawdzone na dwóch lapach. EEE PC 1005P i Dell Inspiron 640m (Core Duo 1.66Ghz, 2,5GB ramu, 160gb hdd, bateria 9 komorowa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 (edytowane) problemu z instalacja nie powinno być, bo pewnie przed premierą w7 dawali to z xp. W razie czego proponuję konkurencyjne ;) (joke) forum poświęcone stricte notebookom » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "forum" [ http://forum.notebookreview.com/ ] poszukaj pod kątem ferrari. Ja tam uzyskałem wiele cennych rad dotyczących mojego pavulona w topicu liczącym ponad 300 stron, dla wersji z prockiem intela jest jeszcze większy thread ;) TU masz o ferrari, mały review » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "topic o ferrari" [ http://forum.notebookreview.com/showthread...ghlight=ferrari <a href=" target="_blank"> to jeszcze test na cnet i drugi na laptopmag;u http://www.laptopmag.com/review/laptops/ac...one.aspx?page=3 ://http://forum.notebookreview.com/sho...spx?page=3</a> </a> ] Co do jakości. Kiedyś kupowałem topowego asusa do gier też z us (na handel, zleceniodawca taki miał kaprys). Przeszukałem różne opcje, między innymi asusa lamborghini, acera ferrari i jednak acer odstawał. To było jakieś 2 lata temu. Mimo że porównanie ferrari - normalny to było niebo, a ziemia. Ale jednak nawet ten dobry ferrari odpadał przy innych firmach. Zrobisz jak zechcesz. Proponuję pójść do sklepu gdzie mają różne netbooki. Popróbować, jak jest ze spasowaniem części, czy klawa się nie ugina, czy pasuje Ci touchpad, czy wielkość klawiatury jest ok. oraz co tam jeszcze chcesz. Zawsze to wszystkim doradzam jak chcą cokolwiek kupić przez neta. Jest teraz taki wybór sprzętu w tradycyjnych sklepach, że zawsze można się pojawić (w Wawie masz tego od cholery), pomacać posprawdzać. Znajoma chciała strasznie winda kupić, że bardziej jej się podoba od eee. Poszła, zobaczyła i wzięła eee, bo coś jej w windzie nie pasowało. Jeśli w cenie 50$ jest lepszy procek (jaki jest w tym asusue), 4gb zamiast 2gb, i dysk 250 pewnie vs. 160, a pasuje Ci jego jakość, ergonomia - to go bierz. Tyle. I jeszcze na pytanie jak się będzie spisywał? Tak samo jak sam netbook, tylko większy monitor i lepsza klawa :). HD3200 spokojnie sobie poradzi, dużo lepiej niż gma950. EDIT2: Jest jeszcze jeden Acer Timeline-1810 http://www.amazon.com/Acer-Timeline-AS1810...9712&sr=8-6 lepszy procek, trochę gorsza karta (gma4500), wersja nie ferrari a olympics ;) prawie jak Audi, za to dzięki prockowi intela dłuższy czas pracy na baterii. Porównywali je na powyższym forum i jest lepszy jeśli chodzi o filmy we flashu (youtuby i hulu), ale gorszy w grach. To tyle. Pozdro Edytowane 24 Lutego 2010 przez Tony Soprano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 witam, byłem osattnio w Vobisie w Arkadii i miałem okazję obejrzeć owego netbooka ferrari i rzeczywiscie jak na topowy model jakością nie powala tzn niczym sie nie wyróżnia na tle innych dobrych netbookow, ale na tle produktów marki Acer bryluje :lol2: Ma dosyć dobry ekran, duże klawisze klawiatury, że da się normalnie pisać i jedyny minus to brak HDMI(ale zapewne dokupie dodatkową grafikę sobie, ktos orientuje sie w jakich cenach bedzie najtansza grafika xgp z hdmi i dvi?) Aha przy okazji dodam parę "perełek" które usłyszałem od pracowników Vobis Arkadia :blink: :blink: "to nie jest w żadnym wypadku netbook, to jest w pełni notebook, gdyż netbook to taki bardzo słaby komputer z procesorem Atom" Coś wspomniałem, że złącze XGP jest do podpięcia dodatkowej karty grafiki "no no..... nie wydaje mi się, żeby to do tego służyło" "Cena(2800zł) naprawdę bardzo korzytsna zwracając uwagę na możliwości tego NOTEbooka" To tyle pozdrawiam :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spide Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) Ja mam Acera Ferrari One i jestem z niego bardzo zadowolony, ma jak na netbooka super parametry moze i GTA 4 nie pojdzie ale takie gry jak The Sims 3, FIFA 10 itp. chodza bezproblemu, sa dwie wersje tego laptopa - slabsza ma 2GB ramu 250 GB dysk nie ma bluetootha, nie ma modemu HSDPa i ma baterie o mocy 4400mah ktora trzyma do 4 godzin, mocniejsza wersja ma 320GB albo 500GB dysk, 4GB ramu, bluetooth, modem HSDPa i baterie o mocy 5600mah, mi ta bateria trzyma 5-6 godzin, ja ta baterie rozladowalem okolo 15 razy nie wiem ile razy byla przez poprzedniego wlasciciela rozladowana ale trzyma super, jak ustawie czarny pasek czarna tapete i dam oszczedzanie energii na i tylko bys serfowal po necie to by wytrzymala ponad 6 godzin. Ma super klawiature, ekran LED i jest dobrze wykonany. Wady jakie zauwazylem to odrazu po uruchomieniu radiatory zaczynaja huczeć (laptop bardzo malo dmucha cieplym powietrzem ale radiatory i tak hucza) i szybko scierajacy cie Touchpad, pozatym jest wszystko super, ale jak w wiekszosci laptopow gry zacinaja sie na baterii, także nie mozna sobie np. na wykladach pograc, dzieje sie tak bo zasilacz ma 19 voltow a bateria tylko 11,1 volta i dlatego. Ma jeszcze zlacze na zewnetrzna karte graficzna, sam jeszcze nie wiem ile taka kosztuje i gdzie ja mozna kupic ale pomysl z wyjsciem XGP mi troche nie odpowiada, wolalbym HDMI tak jak ma Acer Aspire One 752, bo jak podlacze sobie do niego np. karte ATI Radeon HD4670 z 1GB pamieci to procesor jest za slaby do takiej karty. Edytowane 21 Marca 2010 przez spide Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 hmmm to jaka jest to wersja z amazon.com? Amazon.com: Acer Ferrari One FO200-1799 11.6-Inch Red Netbook - Up to 5 Hours of Battery Life: Electronics ma dysk 250gb ale 4gb ramu.... a jaka ma baterie i ma bluetootha czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spide Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2010 Ta wersja z amazon ma slabsza baterie (4400 mah) bo pisza ze trzyma do pieciu godzin, a jak jest mocniejsza to pisza ze do szesciu albo siedmiu. Ma 4 GB ramu ale 667 mhz a ja mam 800 mhz. Ja wszystkim polecam mocniejsza baterie, moja jest juz troche razy ladowana a jak tylko serfuje po internecie to wytrzyma 6 godzin a nieraz nawet ponad 6 godzin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...