Fernando Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Witam, Mój sprzęt to: Gigabyte P31 DS3-L E2180 2GB Kingmax 1066 HDD Seagate 250GB/16 GF 8600GT ModeCom MC350 OS: Windows 7, XP. W grudniu dysk twardy odmówił posłuszeństwa. Został wysłany na gwarancję. W ten czas siedziałem na Ubuntu LiveCD. Dysk został naprawiony i od tego momentu komputer nie działał jak dotychczas. Komputer miał problem z rozruchem (zwykle dioda DVD-ROM ATA mrugnie raz, po czym włącza się monitor, boot screen, itd.). Tym razem tak się nie dzieje. Napęd "myśli" ;| - może inaczej... dioda mruga więcej razy, widać występuje problem z rozruchem. Kiedy to już następuje (po dłuższym czasie) OK - Windows 7 ładuje, ładuje... po czym BOOT SCREEN - i tutaj niestety nie spisałem tegoż erroru - w każdym bądź razie chodziło o nv... a zatem grafika. Zrzut pamięci i restart. Za drugim razem już odpalił. Wydajność w grach już była zastanawiająca - gram tylko w PES 2010 i liczba fps'ów nieco zmalała. Postanowiłem więc zmienić OS. Wybór padł na XP 32-bit. Wszystko wydawało się być w porządku dopóki komputer czasami się na krótki czas próbował zawiesić. Wchodzę więc do ustawień PES 2010 (przed uruchomieniem) i tutaj, ku zdziwieniu, VRAM 16MB :blink: Stąd owe spowolnienie, niechęć uruchomienia startu gry (zawias - pomaga jedynie reset). Co ciekawe, choć w ustawieniach gry pojawi się VRAM 256MB (czyli tyle, ile powinno być), nadal gra nie chce odpalić. Postanowiłem zainstalować STEAM, później CS 1.6 i tutaj dzieje się to samo - zawias podczas uruchomienia gry, i tylko reset pomaga. I nie jest to spowodowane OC - zarówno na STOCK'u, jak i 2,66GHz dzieje się to samo. Częstotliwość grafiki AUTO, choć próbowałem na 100MHz, jak i 90MHz (najniższa wartość). Czyżby to, pfu, koniec grafy? :sad: Przepraszam za lekturę, ale chciałem jak najlepiej przedstawić problem. Pozdrawiam i, jak zwykle, proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 (edytowane) Po pierwsze to sprawdź na innym zasilaczu. Inny czyli markowy. Nie Logic, Modecom, iBox i inne ciach!o. Dobry = Chieftec, Corsair, Fortron, Delta(niektóre chyba) i jeszcze całkiem dużo innych. Najlepiej napisz najpierw jaki masz do sprawdzenia. ;) Edytowane 25 Lutego 2010 przez Mhrok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fernando Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 (edytowane) Problem taki, że nie posiadam żadnego innego zasilacza. Poza tym, zastanawiam się, czy to może faktycznie wina zasilacza. Cały czas było wszystko w najlepszym porządku, dopóki HDD nie zaczął odmawiać posłuszeństwa. Od tego momentu zaczął się problem z grafiką... Edytowane 25 Lutego 2010 przez Fernando Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Jak wygląda sprawa podłączenia grafiki do zasilania? Ona wymaga dodatkowego zasilania? Anyway przełącz zasilanie dysku twardego na inną wiązkę kabli. I sprawdź czy dysk nie ma bad sectorów i takich tam(pełen raport smart się przyda ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Mhrok mc350 to dobra zasiłka. 8600gt nie ma dodatkowego zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 8600gt nie ma dodatkowego zasilania.Warto sprawdzić w takim razie docisk wtyczki ATX. I to czy karta porządnie siedzi w slocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...