Skocz do zawartości
Ankhes

Problemy Z Pamięcią I Direct3d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój sprzęt:

Athlon XP 3500+ socket AM2

2gb RAM corsair TwinX2 667Mhz

Nvidia Geforce 7600 GT 256 Mb

ASUS M2N-E

Windows XP Home Edition

Od jakiegoś czasu mam spore problemy z komputerem. Po kilku godzinach użytkowania 2-3h++ komputer zaczyna chodzić koszmarnie wolno i dysk twardy zaczyna pracować bardzo głośno, wszelkie aplikacje 3D wywala(jak choćby gry) i ponowne próby odpalenia kończą się otrzymanie różnorodnych błędów związanych z D3D(np: nie udało sie zainicjować DirectX 8.1, D3DINTERNAL_ERROR, d3d_setmode: unable to set desktop video mode etc.). Ponadto czasem też po jeszcze dłuższym użytkowaniu niektóre czynności jak rozpakowanie pliku winrarem są niemożliwe(zasoby systemowe są niewystarczające do ukończenia żądanej usługi). Po wejściu w np: Mój Komputer po lewej stronie gdzie są m.in. zadania systemowe pojawiają się czarne kwadraty.

Po zresetowaniu komputera wszystko ponownie działa szybko, cicho i perfekcyjnie przez kolejne 2-3h. Po uruchomieniu komputera w Dxdiag wszystkie testy modułu D3D przechodzą idealnie, a w momencie gdy komputer zaczyna szwankować po uruchomieniu testu dostaję takie komunikaty:

Wyniki testów modułu Direct3D 7: Wystąpił błąd w kroku 39 (Ustaw tryb SetDisplayMode na 640x480x16): HRESULT = 0x80004001 (Nie zaimplementowano)

Wyniki testów modułu Direct3D 8: Wystąpił błąd w kroku 6 (Nie odnaleziono sprzętu obsługującego tryby wyświetlania): HRESULT = 0x80004005 (Błąd rodzajowy)

Wyniki testów modułu Direct3D 9: Wystąpił błąd w kroku 6 (Nie odnaleziono sprzętu obsługującego tryby wyświetlania): HRESULT = 0x80004005 (Błąd rodzajowy)

Próbowałem już:

1.testowałem RAM Memtestem i dysk twardy na obecność bad sectorów

2.próbowałem przeinstalowania DirectX

3.próbowałem kilku różnych wersji sterowników(obecnie mam 94.24 Forceware, testowałem także 186.18 i jeszcze jakieś) oczywiście każdorazowo oczyszczałem rejestry Driver Cleanerem w Safe Mode

4.wymieniłem kartę graficzną i RAM

5.wymieniłem zasilacz

6.przeskanowałem komputer na obecność wirusów

7.przeczyściłem radiator i wiatraczek(temp procesora 45 stopni)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj sp3 dla win xp oraz pozostałe łatki.

zainstaluj najnowszy DirectX dla Twojego os.

Po zainstalowaniu SP3 mój komputer od razu uruchamia się w stanie, który osiągał na SP2 po zazwyczaj 2-3h(czyli gry się nie uruchamiają, komputer chodzi koszmarnie wolno etc.). Co to może oznaczać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi