Skocz do zawartości
After

Zwisy po wsadzeniu 256MB DDR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wczoraj zamienilem pamiec- z 128SDR na 256DDR/266. Problem polega na tym, ze gdy wlanczam np UT lub benchmarka itp... winda robi restart( za kazdym razem). Znajomy powiedzial mi, iz moze to byc kwestia zasilacza- 230. Sama pamiec jest sprawna, bo na innym kompie dziala. Moj sprzet- athlon 1700, mint K7VT2, zasilacz 230( wrzucilem rowniez nowszy bios). Jak myslicie- jest sens kupowac mocniejszy zasilacz, czy rozwiazania szukac gdzie indziej? ...dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz to raczenj nie bo DDR pobierają mniej prądu niż SDR ale możesz wyjąćwszystko co możesz z kompa (w sensie odepiąć od zasiłki) i zobaczysz czy dalej się tak dzieje. A może masz za krótkie timmingi ustawione na pamięciach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wszystko odepnie od zasiłki to na mój skromny rozumek nic mu nie ruszy!

Wiesz co to przesłanka domyślna? To informacje tak proste, że nie trzeba o nich pisać zakładając, że IQ rozmówcy jest wystarczająco wysokie :) Po co zaśmiecasz post takimi odpowiedziami :( i potem jeszcze inni muszą zaśmiecać odpisując Tobie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniekąd odpowiedziałeś sobie sam na zadane pytanie.

Jeśli jedyną zmiana była wymiana kości z 128SDR na 256DDR to w niej i obsłudze DDR na twoim mobo należy szukać winnych.

Sprawdź w biosie jakie timingi są ustawione dla ramu, najlepiej żeby taką sytuację wykluczyć ustaw timingi by SPD lub auto

Spróbuj zapodać nieco wyższe napiecie na ram - np 2.6~2.7V co na pewno nie uszkodzi kości.

Nie napisałeś jaką masz płytkę, niektóre płyty (te z obsługą SDR i DDR) miały problemy z poprawną pracą na DDR - na SDR wszystko chodziło ok np sławetny ECS (niektóre modele, ale nie powiem bo nie pamietam).

I jak możesz to wal do kumpla i zobacz jak u niego chodzi, to zawsze dobry pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie...tym razem opisze problem dokladniej( coraz wiecej problemow). Dokladnie wczoraj zmienilem pamiec z SDR na DDR na plycie minta K7VT2. Na poczatku problem polegal na tym, iz komp sie zwisal przy startowaniu gier itp. Do tego, rozne programy( jak sygate firewall, dc++, gg...) zaczely wywalac bledy, ale stwierdzilem ze moze winda sie wysypala. Wgralem nowszy bios od asrock'a, reinstalnalem winde... problem z grami zniknal, jednak nadal mam problemy ze 'zwyklymi programami'. przed kolejna instalka zamienilem DDR'y na SDR zeby sprawdzic, czy aby na starej pamieci bedzie all ok. i tu niespodzianka- bledy przy instalowaniu windy( probowalem na SDR i DDR, nie moge kozystac z dc++, gg, sygate, norton w ogole nie rusza). Jesli chodzi o timing to niebardzo na tej plycie jest co ustawiac- bardzo skromny biosik;) i powoli zaczynam sie zastanawiac, czy plytka nie poszla sie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel prawdopodobnie zle bios sfleshowal (nie wyczyscil CMOS czy jak to sie pisze :) ) teraz po wgraniu nowego z asrocka 1.3 bryka na DDRACH, tylko dziwne po powinno pojsc od razu na starym biosie z minta no coz dzifne rzeczy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem może być z tym że to wina pamięci nie chodzi tu o problem z DDR'ami ale akurat twoje mobo może mieć kłopoty z obsługą tych ukladów napisz co za kość . A co do pojawienia się problemu na SDR to ja bym się tym nie przejmował miałem kiedyś mobo HIS'a problem był taki że jaka kolwiek zmiana konfigu powodowałe niestabilność windy. Na moim ECS też po zmianie z SDR na DDR musiałem system reinstalować od podstaw bo się dziwnie mulił. Więc moja rada wymień DDR na innego producenta nie koniecznie cały klocek żeby tylko same scalaki były zrobione przez kogo innego. Potem reset biosa ustawienie od podstaw. Wyłącz ACPI (chyba że masz XP). Format dysku (nie baw się w reinstalacje na starą instalke) Stery i powinno być ok. Aha w miare możliwiści odepnij oprzy instalce od kompa co tylko można i potestój potem powkładaj wszytko i znów sprawdz zobaczysz co będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...