jacekk20 Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 witam na komputerze takim jak w sygnaturce, mam te 2 pamięci GEIL, zgodnie z tym co jest na nich napisane powinny chodzić na 800MHz, ale w odczytach z programów mam wyniki jak na obrazkach. nic nie jest podkręcane, ale chyba powinno chodzić na 80 a nie na 400 bez podkręcania? i tak przy okazji: jeśli na pudełku od płyty głównej mam napisane: "obsługa pamięci DDR2-800/667/533 w trybie dwukanałowym", to max co mogę włożyć to pamięci na 800MHz czy mogę np 1066MHz i będzie miało swoją pełną wydajność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 (edytowane) 800 to czestotliwosc "efektywna", realna czestotliwosc tych pamieci to 400 jeśli na pudełku od płyty głównej mam napisane: "obsługa pamięci DDR2-800/667/533 w trybie dwukanałowym", to max co mogę włożyć to pamięci na 800MHz czy mogę np 1066MHz i będzie miało swoją pełną wydajność? beda pracowac ale z nizszym taktowaniem czyli 800, chyba ze zostanie wgrany nowszy bios obslugujacy pamieci wyzej taktowane...niektore plyty obsluguja 1066 i wyzej wylacznie z odpowiednim procesorem Edytowane 7 Marca 2010 przez adas123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekk20 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 czyli ogólnie jest sens wrzucić w kompa te 1066, skoro w tej chwili 800 wykorzystują połowę mocy, to wtedy przynajmniej te mocniejsze będą chodziły na max tego co może płyta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Zle zrozumiales...one nie wykozystuja polowy mocy...poprostu ich realna czestotliwosc to 400mhz, 800mhz to efektywna (poniekad zabieg marketingowy) w porownaniu do ddr1 czy innych pamieci sprawa wyglada identycznie (ddr1 realna czestotliwosc 200mhz) jesli wrzucisz 1066 (o ile plyta je rozpozna i wykorzysta) beda one chodzic jako realne 533mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 800mhz to efektywna (poniekad zabieg marketingowy)Jaki znowu chwyt marketingowy? częstotliwość zegara taktującego to 400MHz, a dane są przesyłane DWA razy w ciągu jednego taktu, czyli na zboczu wznoszącym i opadającym sygnału taktującego, co daje 800MHz efektywnej częstotliwości. Proste i zero marketingu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekk20 Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 pomijając chwyty i fakty, z obrazków załączonych na początku wynika że mój RAM cyka prawidłowo z tym swoim 371.5MHz? i mimo że na RAMie jest napisane 800MHz to max bandwitch pokazuje 400MHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...