Nargil Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 Mam nadzieję, że wybaczycie prowokujący tytuł tematu. Otóż chodzi o cewkę w moim Dell precision M6300. Nie jest to jakoś straszliwie głośne, ale przy ciszy dysku SSD i nieaktywnych wentylatorach dość dokuczliwe (generalnie jestem na to wrażliwy. Na noc wyłączam cały sprzęt z gniazdka, bo coś tam zawsze mi piszczy, brzęczy, buczy). Cewka ta piszczy gdy FSB spadnie poniżej nominalnych 200. Próbowałem się bawić RightMark CPU Clock, ale zaznaczenie disable C4 w zakładce chipset powoduje prędzej czy później zwis systemu. Tymczasowe rozwiązanie jakie zastosowałem to zapchanie jednego rdzenia procesora programem z pustą pętlą while(1){} i ograniczenie Intel SpeedStep do 6 przy pomocy Crystal CPUID. No i teraz podczas pracy z edytorem tekstu mam upragnioną ciszę, ale wadą jest, że szybciej się CPU / Ram / Chipset nagrzewają i częściej się wentylatory załączają. Macie dla mnie jakieś rady ? Polecicie inne programy do wyłączenia C4 chipsetu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 FSB to magistrala. Piszczenie to najprawdopodobniej jakaś inna część, która jest wrażliwa na niskie obciążenie procesora(sekcja zasilania?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 Wypada podziękować za podbicie, ale mógłbyś czytać na co odpowiadasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...