Skocz do zawartości
Melampus

Podzespoły, części do LC

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu nurtują mnie pewne pytania na temat materiałów z jakich są wykonane niektóre części do liquid coolingu. Postanowiłem założyć więc temat by rozwiać moje i możliwe, że Wasze problemy. Jak uznacie, że temat niewypał to proszę o wyrozumiałość.

Przejdę do rzeczy. Wiadomo, iż najlepiej stosować miedziane lub aluminiowe podzespoły i nie należy raczej łączyć tych metali w jednym lc. Mnie jednak interesuje wpływ pewnych materiałów na lc. Na przykład zauważyłem, że firmy jak Innovatek, czy też Koolance oferują produkty wykonane ze stali, np.: Koolance HD-60 Hard Drive. Oczywiście stal taka jest pokryta niklem. Koolance nawet ma nowy blok, którego top jest wykonany z poniklowanego mosiądzu. Czy takie części gwarantują prawidłową pracę w układzie lc, ale z perspektywy dłuższego użytkowania?

Pytam się bo jestem w trakcie budowania nowej rewizji swojego lc i przymierzam się do zmiany bloku na CPU. Wypatrzyłem sobie właśnie takie coś od Koolance'a:Koolance CPU-360

Z tego co pamiętam w temacie poświęconym złączkom, kilka osób narzekało, że im złączki korodowały. Ciekawi mnie jak to naprawdę jest z tymi materiałami używanymi do produkcji części lc? Jaki wpływ mają na takie podzespoły gotowe płyny używane przez niektórych z Nas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to metale będące blisko siebie w szeregu napięciowym metali, czyli miedź i pochodne. Co do stali to lepsza gatunkowo tzw nierdzewka też będzie git. Tak samo jest z materiałami pokrywanymi powłokami np niklowanie chromowanie. Nie ma prawa nic korodować. Stosowane płyny też powodują że materiały nie korodują ze sobą przewodzenie elektronów.  

Tworzywa sztuczne z racji innej budowy nie korodują elektrochemicznie.

Połączenia typu miedz + alu + woda to mega wielka korozja.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi