Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Temat dotyczy karty podanej w tytule. Otóż chciałem zapytać czy ktoś z was miał już taki problem, a więc karta działała sobie do tej pory bez zastrzeżeń lecz po wyłączeniu komputera i ponownym włączeniu rano nie została wykryta w systemie. Kiedyś pamiętam że zdarzały się już takie przypadki ale uruchamiałem kompa kilka razy i działała dalej. Po próbie kilku uruchomień niestety karty dalej nie wykrywało więc postanowiłem ją wyjąć z PCI-E x1 i włożyć ponownie. Po kilku takich czynnościach karta załapała ale zaczęły się problemy BSOD. Co chwila to jakiś inny komunikat. Zrobiłem formacik bo myślałem że to system (był już dość długo intensywnie używany). Formacik przebiegł bez problemów do czasu zainstalowania winampa i sterów od muzycznej. Kiedy tylko załączałem muzykę to podziałał winamp z chwilkę, następnie przycinka systemu i BSOD. Od tej pory system już nie stabilny i nawet nie chciał się uruchamiać. Tak więc pomyślałem że to karta. Wyjąłem ją i od tej chwili spokój. Komp pracuje już od 24 godzin i ani jednego BSOD. Pamięci testowane MemTest spod DOS i wszystko ok. Dyski wolne od bad sectorów. Tak więc teraz nie wiem czy to może karta siadła czy spaliło się PCI-E x1. Karta po włożeniu nie jest wykrywana ale mimo to się świecą na niej diody. Zdejmowałem z niej tą osłonę i brak jakiś spaleń lub napuchniętych kondensatorów. Może ktoś wie co to może być lub co spowodowało taki stan? Chciałem też zapytać czy jest sens kupować nową kartę czy wysłać tą na gwarancję, ponieważ płyta jest na gwarancji ale znając życie to miesiąc bity jak jej nie będzie. Koszt nowej to około 40 złotych (lecz nie wiem czy będzie pasować np. z Rampage na mojej płycie głównej), rozważałem też dać sobie spokój z nią i zakupić jakiegoś Asusa Xonar. Jak doradzicie? Posiadam głośniki 5.1 P5800 lub czasem podłączam Altus 75 i amplituner Radmor 5102.

Temat do zamknięcia. Po dokładnym przeczyszczeniu każdego elementu komputera karta działa. Problemem okazał się kurz, który powodował błędy w RAMIE i karcie dźwiękowej.

Edytowane przez VolwerineX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi