Skocz do zawartości
wiew

Laptop do projekotwania/gier + dokładna specyfikacja- brak zdecydowania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam mocnego lapka do projekotwania jak i gier lecz niechcę przepłacać ograniczyłem sobie wybór do 3 modeli:

3000zł

Sony Vaio VPCEB1M1E/B ,i3-330M,ram 4Gb,500,ATI5650 (941754101) - Aukcje internetowe Allegro

3200zł

Sony Vaio VPCEB1S1E ,i5-430M,4 GB Ram, Ati 5650 (941754226) - Aukcje internetowe Allegro

2900zł

SAMSUNG R580 15,6 i5 430M 4GB 500GB GF GT330M WIN7 (912022840) - Aukcje internetowe Allegro

Poczytałem sporo o każdej poszczególne części

KARTA GRAF:

GF GT 330M gorsze od Ati 5650 HD (wg. testów- a prktyka?)

Notebookcheck: ATI Mobility Radeon HD 5650

Notebookcheck: NVIDIA GeForce GT 330M

PROCESOR:

Między i3-330 a i5-430 nie ma aż tak strasznej różnicy chyba że jest to i5-520 bądź i5-540

Dochodzi turboust który zwiększa prędkośc bodajże jednego rdzenia z 2,3GHz do ok 2,5Ghz

Notebookcheck.pl: Test procesorów Intel Core i3/Core i5/Core i7 "Arrandale"

Lecz to nie wszytsko, liczy się pamięć podręczna CPU oraz szyna fsb.

Reasumując wybrał bym Sony Vaio( i5, Ati) za 3200zł.

Proszę o poparcie, negacje bądź krytykę moich przemyśleń.

Kizi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja posiadam Acera 5740g (i5-430 ati 5650) co do turbo boost to u mnie procesor taktuje 2,5 nawet gdy korzystam ze wszystkich 4 rdzeni dopuki procesor nie przekroczy 85st. Ten acer z systemem operacyjnym kosztował 2900 a otrzymujesz ten sam sprzet tylko w innym opakowaniu.

PS karta grafiki bardzo miło mnie zaskoczyła zwłaszcza możliwościami OC wyciągnąłem ją do 700/850 gpu/ram i z takimi ustawieniami można na prawde na 15 calowej matrycy pograć w wiekszość nowych gier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem na tej karcie pograsz we wszystko, nie koniecznie na high detal ale na mediumie:)

A jak to z Acerami bywa tymi nowymi? Kumplowi siada klawa, miga matryca. Inny ma problem z zawiasami. I to się tyczy roczników 2009.

Przeglądając awaryjność na forach to ludzie pytają Acer, Dell, Hp i tak w koło...

Jak kilka osób mówi Ci byś poszedł do lekaża....to idziesz.

To chyba o czymś świadczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi