faro666 Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 (edytowane) Posiadam dwa dyski o pojemności 2 x 250GB. Chciał bym z nich zrobić sieciową przechowalnię plików. Zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami. Pierwsze, kupić po prostu NAS na dwa dyski, z tego co patrzyłem to drogie są takie zabawki. Drugie, kupić NAS na jeden dysk ze złączem SATA i dokupić na drugi dysk zwykła obudowę SATA/USB, tańsze. Jakie urządzenia "niedrogie i dobre" (!sic) byście polecili.. Zamieszczam pod spodem obrazek przedstawiający moją wizję. Zastanawiałem się nad takim urządzeniem LINK albo takim LINK Z urządzeniem komunikować się będę głównie drogą bezprzewodową (wiem wiem niskie transfery ale do odtwarzania filmu wystarczy:-P) Edytowane 20 Marca 2010 przez faro666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ONy Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2010 To ja moze podrzuce jeszcze jedno rozwiaznie: Mozna kupic LAN adapter (przykladowo icy box: 4 porty usb, jeden rj45), do tego dwie kieszenie USB na dyski twarde i podpiac calosc razem z drukareczka do routera. Niestety nie wiem jaka jest wydajnosc takiego urzadzenia, bo dopiero wczoraj interesuje mnie ten problem: sam zamierzam postawic cos podobnego. Z ta roznica ze dysk podlacze przez jaks kieszen usb do zmodowanego routera (USB on board), ktory bedzie mi obslugiwac miedzy innymi FTP. Oczywista wadą obu rozwiazan jest transfer: to ze specyfikacja USB mowi xxMB/s nie znaczy ze tyle bedzie... W koncu po drodze mamy jeszcze urzadzenie posredniczace, które nie wiemy ile nam przytnie. Przykladowo, w rozwiazaniu które bede wprowadzal w zycie, transfer dysk<-router->pc bedzie oscylowac w okolicy 1MB/s wiec nie za bogato (waskim gardłem bedize router) Tak wiec zanim sie na cos zdecydujesz, spróbuj okreslić na czym Ci zalezy i czy warto w jakies kombinowane rozwiazania pakowac pieniadze, bo moze sie okazac ze na koniec bedziemy miec jakosc która nas nie zadowoli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...