Szopler Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 (edytowane) W temacie WC jestem początkujący, choć pierwszy krok już zrobiłem - zleciłem Maniakalnemu wykonanie bloczków na mofy i chipset mojej MoBo - MSI Eclipse . Czyli będą już 2 bloki - 1x mosfety + 1x NB+SB. Do tego na Ci7 920 chcę dać Swiftech Apogee'a GTZ + jakieś bloki na GPU - docelowo 2x MSI Radeon 5870. Chciałbym jeden obieg. W sumie będzie 5 bloków. Czy Laing DDC 1T+ poradzi sobie z tym? Obudowa to Antec 300 (sic!), ale pompa, rezerwuar i chłodnica z wentylatorami będą stały oddzielnie z dala od kompa... PS. Komp z reguły chodzi 24/7 i jest obciążony na 100% BOINCem. Temperatury na chłodzeniu powietrzem mam znośne... Hałas dzięki zastosowaniu wentylatorów Noctua jest akceptowalny, ale ja chcę CISZEJ! Edytowane 21 Marca 2010 przez Szopler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 + jakieś (jakie?) bloki na GPU - docelowo 2x MSI Radeon 5870. Fullcovery ek W sumie będzie 5 bloków. Czy Laing DDC 1T+ poradzi sobie z tym? Tak ...Hałas dzięki zastosowaniu wentylatorów Noctua jest akceptowalny, ale ja chcę CISZEJ! nie z wc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 najgorzej będzie z pompą. skoro stoi to wszystko po za obudową (w sensie chłodnicy) to może poczytaj o pompach CWU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szopler Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) Dlaczego nie z WC? Teraz mam w budzie 5 wentyli + wentyle na gpu + mały wentylatorek do chłodzenia X58. Po założeniu WC będą góra 2 wentylatory i to na minimalnych obrotach. Chłodnica z wentylatorami też skręconymi na minimum. Na pewno będzie dużo ciszej niż teraz, a i tak głównym celem jest wyprowadzenie ciepła z komputera gdzieś dalej, bo w lecie nie da się w pokoju wysiedzieć. O zastosowaniu pompy CWU myślę bardzo poważnie. Pozwoliło by to zamontować chłodnicę w zasadzie dowolnym miejscu (piwnica, za oknem, a nawet wykorzystać ciepło z kompa do wstępnego podgrzewania cwu przez dodatkowy wymiennik ;) ). PS. Laing D5 Vario mam :) Edytowane 26 Maja 2010 przez Szopler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szopler Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2010 Czy zastosowanie złączek NK12 na wąż 10/13 ; 10/16 jest lepszym wyjściem niż NK10? Chodzi mi o choinki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2010 tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0M3N Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2010 Core i7 + 5870 + mobo i chcesz zamontować 2x120 albo 2x140 + very low rpm fan. Niezły joke rozumiem że interesują Cię temperatury takie same/gorsze jak na powietrzu. Gruba 3x140 to myślę że jest taki wybór mniej więcej optymalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szopler Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2010 (edytowane) Heh... a kto powiedział o 2x120 i very low fan. aaa ;) to się tyczyło obudowy kompa - dwa wentyle tylko dla przewiewu (napędy, ramy). Natomiast WC to: - 3x120 to minimum - 3x Noctua NF-P12 na 900 obr/min ew. 1100 jak będzie za ciepło. Po za tym zmieni się charakter dźwięku - powietrze z chłodnicy będzie leciało swobodnie na pomieszczenie... Jak będzie potrzeba to dam dwie chłodnice, albo zrobię passive na grzejniku ;). Edytowane 26 Maja 2010 przez Szopler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...